Nový most prošel zatěžkávací zkouškou

Tišnov - Most, který na několik let rozdělil Předklášteří se sousedícím Tišnovem, je ode dneška opět průjezdný. Úzký most, po kterém denně přejížděly nákladní automobily naložené dřevem nebo surovinami pro výrobu papíru do blízké továrny, musel být před několika lety uzavřen.

Při dnešní zátěžové zkoušce vyjely na most čtyři nákladní auta, každé zatížené na hmotnost 24 tun. Měření statiků prokázalo, že nový most v téměř stotunovém testu uspěl. Prohnutí konstrukce bylo v normě.

Už ve čtvrtek 1. července tak na most zřejmě poprvé vjedou auta. První měsíc svého provozu bude stavba pouze v předčasném užívání, protože je nutné ještě dokončit terénní úpravy. Definitivní předání už ukončené stavby tak připadá na polovinu prázdnin. Původní termín dokončení byl přitom stanoven už na konec roku 2009.

Most v Předklášteří prošel zatěžkávací zkouškou (zdroj: ČT24)

Stavbu mostu od začátku provázely mnohé nepříjemnosti. Už zahájení se zdrželo kvůli problémům se stavebním povolením. Situaci stavbařům také komplikovala velká voda a hlavně i nálezy munice z druhé světové války. Naposledy našli nevybuchlý granát minulý čtvrtek.

Původní most přes řeku Svratku vyhodila za války do vzduchu prchající německá armáda. Od té doby byly na místě umístěné provizorní britské vojenské mosty. Ten nový, za téměř padesát miliónů korun, by neměl mít omezenou nosnost a měl by také lépe čelit velké vodě.

„Konečné výsledky ještě budeme muset zpracovat, ale vypadá to, že je vše v pořádku,“ řekl Pavel Juránek z Technického a zkušebního ústavu stavebního, který na zatěžkávací zkoušku dohlížel. „Takové problémy se u staveb podobného typu vyskytují. Ke zdržení došlo, ale věřím, že stavba, co tady po nás zůstane, je opravdu kvalitní, což je lepší, než kdybychom sice skončili v termínu, ale za půl roku by bylo třeba most znovu opravovat,“ vysvětlil hlavní stavbyvedoucí Roman Daniel.

Vydáno pod