Jednání ČSSD a KDU-ČSL o koalici pokračují

Brno - Po včerejším jednání krajského vedení lidovců se zdá, že činnost Michala Haška jako poslance nebude na překážku dalším jednáním o vzniku koalice ČSSD - KDU-ČSL. Do dalších rozhovorů však lidovci vstupují se třemi podmínkami, řekl po jednání krajský stranický šéf Stanislav Juránek.

Lidovci chtějí, aby nová krajská koalice přehodnotila úvěr od Evropské investiční banky. Kraj si úvěrový rámec otevřel za bývalé koalice. Je na počátku čerpání. Druhou podmínkou je vyhlášení výběrového řízení na provozovatele regionální železniční dopravy. Podle Juránka příprava zadání a organizace výběrového řízení trvá asi dva roky a lidovci záležitost nechtějí odkládat. „Může se začít ještě v tomto volebním období,“ řekl Juránek. Třetí podmínka říká, že ještě před volbou nového krajského vedení musí být vyřešeny zdravotnické poplatky. Lidovci trvají na zrušení proplácení, což už radní za ČSSD schválili, krok však v platnost vstoupí až od července.

Za ČSSD budou dál vyjednávat právě Hašek, jeho náměstek Václav Božek a radní Ivo Polák. Budou jednat o dvoukoalici, uvedl Hašek. Křesťanští demokraté nevyloučili, že se budou snažit vyjednat vznik trojkoalice ještě s ODS. Podle nich je to však jen jedna z možných variant. Hašek dosud vždy trval na dvoukoalici.

Koalice ČSSD - ODS se na jihu Moravy rozpadla poté, co se hejtman Hašek (ČSSD), dostal díky preferenčním hlasům do poslanecké sněmovny. ODS ho vyzvala, aby jednu z funkcí opustil a zároveň vybídla koaličního partnera k zahájení smírčího řízení. Na to ale ČSSD nereagovala a své zástupce do komise nejmenovala. Koalice obou stran definitivně skončila 17. června, kdy radní za ODS odevzdali rezignační dopisy.

Novou koalici chtěl hejtman Hašek uzavřít do 14 dnů. To mělo být právě tento týden.