ČSSD a lidovci pokročili v jednání o koalici v Jihomoravském kraji

Brno - Jihomoravští sociální a křesťanští demokraté by příští týden měli uzavřít programové jednání o společné krajské koalici. Zahájí pak jeho personální část. Dnes vyjednavači obou stran hejtman Michal Hašek (ČSSD) a předseda krajské KDU-ČSL Stanislav Juránek uzavřeli druhou část programových jednání. Podle nich se blíží k závěru, zveřejnil po podvečerním jednání kraj v tiskové zprávě.

Juránek s Haškem se dohodli, že krajská rada, v níž nyní zasedají jen sociální demokraté, projedná co nejdřív závěrečný materiál ke zdravotnickým poplatkům. Ukončení jejich proplácení v krajských nemocnicích si vymínili lidovci. Vyjednavači řešili i sociální oblast. Prioritou ČSSD na tomto poli podle Haška je vybudování 525 míst v domovech pro seniory. Kraj chce přístavby a nové stavby v devíti zařízeních platit zčásti z úvěru od Evropské investiční banky.

Strany se také shodly na přípravě výběrového řízení, které by umožnilo regionální vlakovou dopravu otevřít od roku 2015 i jinému dopravci než Českým drahám. Stranám ještě zbývá projednat seznam projektů, které se mají financovat z úvěru od Evropské investiční banky. Podle Juránka je třeba některé záměry přehodnotit.

Živý vstup Evy Lípové (zdroj: ČT24)

ČSSD vyjednává novou koalici s lidovci poté, co se rozpadl svazek s ODS. Občanští demokraté nesouhlasili s tím, že Hašek kumuluje funkce. Působí jako hejtman i poslanec. Tato skutečnost zkomplikovala i dnešní jednání. Hašek se totiž účastnil jednání Sněmovny a do Brna dorazil až k večeru.

Vydáno pod