Vandalové zpečetili osud pěti set zdravých stromů. Hrozí jim až dva roky vězení

Jižní Morava - Nevídané vandalství téměř zlikvidovalo život v donedávna zdravém lese nad Nezdenicemi nedaleko Uherského Brodu. Pět set vzrostlých dubů a smrků neznámý vandal naříznul motorovou pilou, takto poškozené stromy pak podlehly větrným poryvům a zřítily se k zemi. Donedávna malebný les teď vypadá jako kulisa pro natáčení katastrofického filmu.

Les je majetkem pražské Lesní investiční společnosti, ta také podala jako první trestní oznámení na neznámého pachatele. Firma se dnes k události ve svém lese nevyjádřila, telefon byl v jejím sídle po celý den nedostupný.

Po partě s motorovými pilami teď pátrají kriminalisté, odhadovaná škoda porostu, v průměru  šedesát let starého, se totiž blíží 200 tisíc korunám. „Za trestný čin poškození lesa ve velkém rozsahu hrozí pachateli v případě prokázání viny až dva roky vězení,“ podotkl Aleš Mergental, mluvčí Policie ČR v Uherském Hradišti.

Aleš Mergental, mluvčí Policie ČR v Uherském Hradišti, o vandaly zdevastovaném lese (zdroj: ČT24)

Je téměř jisté, že les někdo poškodil záměrně. Postup je podle Petra Vozára, šéfa odboru životního prostředí uherskobrodské radnice, jednoduchý: „Kde chce získat dřevo, nařeže kmeny a pak z hlediska bezpečnosti je nutné tyto stromy skácet. Dřevní hmotu je pak možné zpeněžit.“

Houbaři a turisté mají smůlu, v lese hrozí nebezpečí

Do nezednického lesa je nyní vstup zakázán. To je čára přes rozpočet pro houbaře i turisty. Padlé stromy zcela zatarasily bělokarpatskou turistickou stezku. „Nebylo jiné řešení. Další poškozené stromy ještě dozajista půjdou k zemi. To samozřejmě znamená extrémní nebezpečí pro každého, kdo se do tohoto lesa vydá," řekl starosta Nezdenic Jan Jančařík.

Zákaz vstupu do lesa zatím platí do konce července. Majitel teď musí co nejrychleji a nejšetrněji padlé stromy odstranit. Jeho práci budou teď kontrolovat také specialisté z odboru životního prostředí Městského úřadu v Uherském Brodě. Ti by také měli dohlédnout na to, aby se z donedávna zdravého lesa nestala planina bez života.