Bývalá sýpka se stane komunitním centrem

Kunovice - Další fázi obnovy historického Panského dvora právě dokončili v centru Kunovic na Uherskohradišťsku. Těsně před otevřením je bývalá sýpka. Ta se z ruiny proměnila v novou knihovnu, centrum pro matky s dětmi i pro seniory.

Více než tři století stará budova se zdála být vhodná nejspíš ke zbourání. Místo toho se za rok práce a za čtyřiadvacet miliónů korun, převážně z evropských fondů, změnila k nepoznání. „Ze staré polorozpadlé sýpky, která je součástí Panského dvora, ale je to kulturně historická památka, vzniklo teď nádherné komunitní centrum,“ řekla před zahájením provozu zařízení kunovická místostarostka Ivana Majíčková (nez.).

Uvnitř našla trvalé sídlo knihovna, která dosud živořila v provizoriu. Zbývá zabalit a zařadit posledních pár svazků. V přízemí je taky útulné místo pro maminky s dětmi a v poschodí s pohodlným výtahem klubovna pro seniory. S proměnou ruiny mohou být spokojeni i památkáři. Mnoho původních trámů se podařilo zachránit, částečně i typická větrací okénka. „Vidíme původní dochované kování, které je zrestaurováno. Dřevěné prvky jsou udělány jako repliky, jsou provedeny zcela v novotě, protože původní stav neodpovídal technickým požadavkům,“ vysvětlil Milan Valouch, vedoucí odboru investic a územního plánování kunovické radnice.

Ivana Majíčková (nez.), místostarostka Kunovic (zdroj: ČT24)

Zemědělským družstvem zdevastovaný barokní Panský dvůr radnice koupila a před pěti lety se obyvatel v anketě ptala, co s ním. Teď se díky vybojovaným dotacím sny mění ve skutečnost. Odhad celkových nákladů na nové srdce města – 200 miliónů korun. Řemeslníci už zastřešili a dál omlazují i hlavní a největší část areálu. Místo stájí tam bude podnikatelský inkubátor. „Asi ze tří čtvrtin už máme  celý Panský dvůr obsazen,“ podotkla spokojeně místostarostka Majíčková. Veškeré práce v areálu Panského dvora mají být hotové přesně za rok.

  • Sýpka před rekonstrukcí autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179544.jpg
  • Nově opravená sýpka - mateřské centrum autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1796/179541.jpg