Lidovci získali na Zlínsku i na jižní Moravě nejvíce stranických mandátů

Brno/Zlín - Přestože se KDU-ČSL nedostala při jarních volbách do poslanecké sněmovny, může se nyní cítit jako vítěz komunálních voleb. Její zástupci totiž získali mezi stranami nejvíce volebních mandátů. Před nimi jsou jen nezávislí kandidáti, kteří tradičně  v komunálních volbách zaznamenávají úspěch.

Ve městech a obcích Jihomoravského kraje získali lidovci 12,53 procenta mandátů. Následují je ČSSD s 8,54 procenty zastupitelů a ODS se 7,43 procenty zastupitelských křesel. Nejvíc kandidátů uspělo v místních sdruženích nebo s nezávislou kandidaturou. Na jihu Moravy to platí o více než polovině zvolených.

Podobná je situace i ve Zlínském kraji, kde lidovci získali 15,70 procent mandátů. Druhá skončila ČSSD s 8,49 procenty mandátů, třetí ODS získala 8,19 procent mandátů. Lidé i tam nejčastěji volili nezávislé kandidáty či místní sdružení - jimi je obsazeno celkem 43,77 procent křesel a v zastupitelstvech budou mít 1480 zástupců. Volební účast dosáhla 52,39 procent. Překonala tak účast v obecních volbách před čtyřmi lety, kdy přišlo volit 49,96 procent voličů.