Věřitelé OP Prostějova si ještě počkají

Brno – Brněnský krajský soud měl dnes potvrdit členství společnosti CB - Mercury Center a podnikatele Jiřího Bumby ve věřitelském výboru společnosti OP Prostějov, která je v konkurzu. Soud ale odročil jednání a schůzi věřitelů na neurčito ještě před začátkem jednání. Důvodem jsou dvě námitky o podjatosti soudce Jana Kozáka, které podali dva z věřitelů. Námitky nyní musí projednat odvolací soud. Proti odročení jednání protestovali někteří zástupci věřitelů textilky s tím, že celý insolvenční proces to značně zdrží. Jeden z věřitelů, který podal námitku, se ji rozhodl v průběhu debaty vzít zpět. Podle soudce ovšem i tak musí rozhodnout odvolací soud. Vypořádání s věřiteli je tak v nedohlednu.

Podle zástupce firmy Odex, která je věřitelem OP, je odročení v „rozporu s insolvenčním zákonem“, protože se může kdykoliv opakovat. „Mám za evidentní, že výsledkem […] postupu tohoto soudu je prodlužování stavu, v němž je věřitelům znemožňováno vykonávat jejich ústavou zaručená práva,“ uvedl právník ČS Tomáš Richter. „Jsme přesvědčeni, že to nebyl správný postup a soud měl pokračovat v řízení hlavně proto, že jsme nyní v klíčové fázi zpeněžování podstatných částí majetku OP,“ uvedla v prohlášení Česká spořitelna.

Proces zatím brzdila Česká spořitelna

soudce Jan Kozák

„S ohledem na vznesené námitky podjatosti má soud za to, že nařízení jednání nelze v této chvíli realizovat.“

Třetí místo věřitelského výboru je zatím neobsazené. Původně se na něj sám zvolil největší věřitel někdejší prostějovské textilky - Česká spořitelna. Brněnský soud ale členství spořitelny nepotvrdil kvůli údajnému propojení banky s podnikem. Spořitelna se kvůli odmítání její účasti obrátila na Ústavní soud. Likvidace podniku OP Prostějov, který je v konkurzu od května, se tak i nadále natahuje.

Výbor věřitelů pořád není kompletní. Poslední místo totiž zůstane i po dnešku neobsazené. Dokud však výbor nebude úplný, majetek společnosti se nemůže začít rozprodávat. Věřitelský výbor totiž může úkolovat konkurzního správce a proces urychlit. Takhle ale musí 550 věřitelů čekat na peníze.

Spořitelna se vyloučila podivnými nákupy

Soudům se nelíbily pochybné nákupy manažerů České spořitelny právě u OP Prostějov. Jeden z nich si pořídil 32 kusů oblečení za šest tisíc korun. Maloobchodní cena těchto oděvů přitom ale dosahuje 155 tisíc korun.

Mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová

„Co se týká kolegy, tak ten dostal standardní cenovou nabídku od podniku, tu plně uhradil.“

„Postup nepovažujeme za správný a vnímáme jej jako další zpomalování toho procesu zpeněžování majetku. Myslíme si, že by soud měl pokračovat v řízení.“

V Prostějově se teď bojuje o čas. Každý den, o který se prodej majetku oděvního podniku odkládá, klesá jeho hodnota. Už teď se ale odborníci shodují, že na řadové věřitele stejně nic nezbyde. Podle nich bude výtěžek z prodeje asi miliarda korun, a to sotva pokryje nároky České spořitelny, která má kvůli zástavním smlouvám přednost.

16:9
Zdroj: ČT24/OP Prostějov