Dodavatele startovacích bytů vybere brněnská radnice ze tří zájemců

Brno - Záměr města změnit strategii bydlení v Brně a nabídnout mladým rodinám takzvanné startovací byty začíná mít první obrysy. Loni v říjnu, ještě před volbami, si zastupitelé schválili nákup asi dvou set bytů a dnes už mají na stole návrh tří firem, od nichž by je mohli za 270 milionů získat. První nájemcíci by se do malometrážních bytů měli nastěhovat v roce 2012.

Do veřejné zakázky se přihlásilo celkem osm zájemců, nakonec z nich do finále jdou tři," vysvětlil náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Město uvolnilo z prostředků na bytovou výstavbu 270 milinů korun plus daň z přidané hodnoty. To je hlavní kritérium, podle kterého by se měly orientovat firmy ve svých nabídkách. Město bude mezi vybranými firmami navíc hodnotit, zda už mají platné stavební povolení nebo volné byty k dispozici. Do prvních bytů by se přitom mohli nájemníci nastěhovat ve druhé polovině příštího roku.

Oliver Pospíšil o startovacích bytech (zdroj: ČT24)

Zadávací podmínky byly přitom jasné: „Záměrem Statutárního města Brna je získat do vlastnictví nemovitosti s byty, případně garážemi či garážovými stáními v novostavbách budovaných na území města Brna soukromými stavebníky, s výjimkou k.ú. Dolní Heršpice a k.ú. Přízřenice. Stavebník bude moci nabídnout jednotlivé budoucí stavby před zahájením výstavby s pravomocným stavebním povolením nebo již rozestavěné stavby.“

Odhadem tak město získá asi 150 malometrážních bytů pro mladé rodiny. Startovací byty mají být maximálně dvoupokojové, se standardním vybavením a za nižší nájemné. Město tak chce pomoci v začátcích mladým manželům do 35 let a s průměrnými příjmy. Byty se budou nabízet losem a domovem pro nové nájemníky se stanou maximálně na dobu pěti let. Za to dobu mohou nájemníci nastřádat a zařídit stavební spoření a dostat se snáz ke svému bydlení," vysvětlil už dříve záměr majetkový náměstek primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).

Už na podzim se Pospíšil dočkal kritiky, že tak důležitý bod znamenající velké výdaje předkládá zastupitelům až těsně před volbami. „Přípravy začaly před více než rokem, ale je to cesta nevyšlapaná, takže jsme navštívili několik slepých uliček,“ vysvětlil tehdy své pohnutky. Podle Pospíšila by bylo chybou nerozjet celý projekt právě nyní, kdy trh s nemonitostmi stagnuje. Developeři prý mají zastavené projekty, které by radnice mohla získat za výhodnější cenu.