Rodiče mučili syna hlady a nutili ho skákat v botách s hřebíky

Brno – Nelítostné týrání od vlastních rodičů zažíval teprve sedmiletý chlapec. Rodiče jej nechávali o hladu, chlapec vážil pouze 13,5 kg, což odpovídá váze tříletého dítěte. Otec navíc synovi dával do bot hřebíky a špendlíky a nutil ho v nich i hodinu poskakovat nebo běhat po bytě. Trápení doplňovali rodiče  nejvulgárnějšími nadávkami. Teprve sedmiletého syna tak trestali za jeho hyperaktivitu. Policie manžele obvinila z týrání, do vězení mohou jít na osm let.

„Chlapec měl od rýsováčků a špendlíků oteklé a bolavé nohy. Kvůli bolesti se mu špatně chodilo,“ uvedla vyšetřovatelka Michaela Kučerová. Ve škole si nikdo ničeho nevšiml, protože do školy chlapec chodil vždy čistý a upravený. Rodiče se k němu na veřejnosti chovali laskavě. Synovy časté absence omlouvala matka nemocemi a alergiemi, modřiny a pohybové aktivity sváděla právě na chlapcovu hyperaktivitu. V průběhu roku navíc chlapec změnil školu, učitelé tak téměř neměli čas cokoliv zpozorovat.

Matka také zakázala, aby syn dostával ve škole jiné jídlo, než které si přinese z domova. Těžce podvyživený chlapec proto ze zoufalství kradl svačiny ostatním dětem. „Vypadal jako dítě z koncentračního tábora, měl vypouklé bříško, vystouplé klouby a chyběly mu vlásky,“ doplnila vyšetřovatelka.

Vyšetřovatelka Michaela Kučerová o případu týrání (zdroj: ČT24)

Na případ upozornili pracovníci sociální péče, rodina patří mezi sociálně slabé. Matka má hned několik dětí, všechny jsou umístěny v ústavech. Sedmiletého chlapce chtěla dát po porodu k adopci, ale rozmyslela si to. Týrání přišlo ve chvíli, kdy v šesti letech nastoupil do školy. Proč rodiče syna takto trápili, se policii zatím nepodařilo vysvětlit.

Od dubna byl chlapec v nemocnici, kde za půl roku přibral osm kilogramů a vyrostl o deset centimetrů. Modřiny, kterými bylo chlapcovo tělo pokryté po bití řemenem, vařečkou nebo po fackování, zmizely. Chlapcův stav se během této doby zlepšil.