Redaktor ČT otestoval zrádný tobogan. Tvrdí, že neměl pocit nebezpečí

Uherské Hradiště - Tobogan v novém uherskohradišťském aquaparku je od konce minulého týdne kvůli několika zraněním a stížnostem návštěvníků na jeho nebezpečnost opět mimo provoz. Zrádnou atrakci dnes proto vyzkoušel také redaktor České televize Josef Kvasnička. Tobogan si sjel čtyřikrát za sebou a tvrdí, že pocit nebezpečí při jízdě neměl.

„Jede to docela rychle, ale tím, že se trochu zvednete nebo si sednete, jízdu okamžitě zbrzdíte. Při sjezdu s kamerou jsem uvnitř seděl a jel jsem opravdu pomalu,“ popsal redaktor. „Nebezpečné je tam snad jen jedno místo - takzvaný jump, kde to s vámi nadskočí. Když to někdo nečeká - zvlášť když jede hodně rychle - může se leknout a zareagovat tak, že si tím úraz způsobí.“

Podle Josefa Kvasničky jsou ve všech mezipatrech výrazné cedule s bezpečnostními pokyny. „Myslím si, že když je respektujete, strach mít nemusíte,“ dodal.

Redaktor ČT Josef Kvasnička testoval tobogán (zdroj: ČT24)

Tobogan má na kontě už deset zraněných

Poprvé se na toboganu zranila mladá žena. Vedle slibovaného adrenalinu si odnesla i bouli na hlavě. Podruhé ke zranění došlo den před Vánocemi, devětadvacetiletý muž si prudký sešup klikatým tunelem dokonce nepamatuje – upadl do krátkého bezvědomí. Štědrý den strávil na nemocničním lůžku. Zatím poslední úraz se stal minulý týden při testování dodavatelem. Uherskohradišťský tobogan má na kontě celkem deset zranění.

Generální dodavatel aquaparku, společnost Unistav, vyzval 28. ledna subdodavatele, firmu Centroprojekt, aby nebezpečný tobogan upravil. Centroprojekt tobogan za téměř 12 milionů korun vyprojektoval a v průběhu zkušebního probozu ho několikrát upravoval. Ani po měsíční odstávce však není stoprocentně bezpečný pro všechny návštěvníky. Sjezd toboganem je podle testů nejriskantnější pro váhovou skupinu nad sto kilogramů.