Besser Krumlovu: Půjčte epopej Praze, opravíme zámek

Praha/Moravský Krumlov - Ministr kultury Jiří Besser navrhl Moravskému Krumlovu a Praze své řešení sporu o Slovanskou epopej. Kolekce dvaceti rozměrných pláten by podle ministra mohla být převezena do Prahy a tam dva až tři roky po zrestaurování vystavena. Mezitím by se měl opravit zámek v Krumlově, do něhož by se monumentální dílo malíře Alfonse Muchy posléze mohlo vrátit.

Besser svůj návrh uvedl v dnes zveřejněném stanovisku na internetových stránkách ministerstva. Na opravě zámku v Moravském Krumlově, v němž je dílo vystaveno, by se podle Bessera mělo podílet více subjektů: majitel budovy, tedy slovenská společnost Incheba, město Moravský Krumlov, Jihomoravský kraj a stát zastoupený ministerstvem kultury.

Praha by po vytvoření kvalitních výstavních prostor v Krumlově mohla dílo na Moravu půjčit „třeba až do doby, než postaví pro Slovanskou epopej vlastní prostory“. Mucha pro toto své dílo požadoval postavení nového pavilonu, který Praha nevybudovala.

Pokud by se pak obě města na další zápůjčce díla z metropole na Moravu už nedomluvila, Krumlov by měl kvalitní výstavní prostory, které by podle Bessera rozhodně v budoucnu nezůstaly nevyužity. „Já jako ministr kultury mohu slíbit, že v širokých depozitářích státem spravovaných muzejních a galerijních institucí bychom našli tolik zajímavých výstavních předmětů, že bych o turistický ruch v Moravském Krumlově neměl do budoucna strach,“ uvedl v písemném prohlášení ministr.

Epopej dnes:

Z dvacítky obrazů, tvořících epopej, je pět srolováno a připraveno k převozu do Prahy. Ten by se měl uskutečnit už v pondělí. Obrazy jsou srolovány od loňského října, kdy bylo zamýšlené stěhování epopeje do hlavního města přerušeno a expozice zapečetěna.

Od minulého pátku je ale opět odpečetěna. Stalo se tak po příslibu pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), podle něhož bude dílo v Krumlově vystaveno tuto sezonu a teprve pak se začne jednat o jeho budoucnosti. Proti stěhování se vzedmula velká vlna nevole. Podle odpůrců tohoto projektu se dílo už na Moravu, do Muchova rodného kraje, nevrátí, pokud bude odvezeno.

Stěhování epopeje
Zdroj: Václav Šálek/ČTK
Vydáno pod