Bratři Grimmové jezdili v kočáru z Vysočiny

Jihlava – O šikovných českých rukou se dnes hovoří převážně skepticky. O tom, že to stále ještě alespoň částečně platí, se můžeme přesvědčit v Havlíčkově Brodě. Právě zde se totiž vyrábějí koňské povozy a luxusní kočáry i pro americké filmové producenty. Jediná domácí profesionální dílna má zákazníky hlavně v zahraničí. Právě kvalita práce je podle majitelů firmy tím nejlepším marketinkem.

Otec a syn Exnarovi z Havlíčkova Brodu ovládají devatero řemesel. Jsou truhláři, zámečníky, soustružníky i čalouníky v jednom. Profesionální výrobou kočárů se tu zabývají už přes dvacet let a zákazníky mají po celém světě. „Zákazníky sháníme tak, že se o nás musí nějak dozvědět. Hlavně se o nás dozví kvalitou naší práce, to se rozkřikne,“ svěřuje se zakladatel a majitel firmy Ivo Exnar. „Ty kočáry, co jsme dosud vyrobili, fungují, jak mají. Nikde se nic nepolámalo, žádné neštěstí se nestalo,“ dodává jeho syn Jan Exnar. 

V havlíčkobrodské dílně jsou zvyklí pracovat i podle přesných výkresů filmových producentů. V kočárech z Vysočiny tak na filmovém plátně jezdili např. bratři Grimmové, prchal v něm lovec upírů Van Helsing a speciální sáně tady vyrobili také pro film Santa má bráchu. V dílně Ivo Exnara v těchto dnech dokončují jeden pohřební vůz do Anglie a také velký kočár pro čtvrté pokračování filmu Piráti z Karibiku. „Na profesionální úrovni jsme v podstatě jediní výrobci. Prodejců kočárů je víc, ale výrobci jsme sami,“ upozorňuje Ivo Exnar. „Zákazník nám pošle určitý plán, podle toho my vyrobíme ten kočár, aby fungoval, další variantou je, že táta kočár vymyslí, namaluje a my ho pak zrealizujeme, aby to fungovalo,“ uzavírá Jan Exnar. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Exnarovi podle svých slov ještě snad nevyrobili dva stejné kočáry. V jejich zakázkové výrobě platí: co kus, to originál. Zabývají se ale také renovací starých kočárů. Všechny, které se mohou objevit na silnici, už musejí být vybaveny kotoučovými brzdami a gumovými pneumatikami.

Vydáno pod