Vysočina nemá dostatek míst pro seniory

Jihlava – V domovech pro seniory v kraji Vysočina je velký nedostatek míst. Na čekacím seznamu je více než 700 lidí. Nové domovy s tolika lůžky ale kraj nehodlá stavět, raději se prý chce víc zaměřit na podporu terénní péče. Duševní nebo fyzická nemohoucnost je bohužel častým průvodcem stáří a seniorů, bez patřičné péče již od prvních příznaků je postupně vede k jejich společenské izolaci. Péče o takto postižené seniory bývá pro jejich rodiny velice náročná a často zcela nezvladatelná.

Pečovatelka Eva Kotenová z jihlavského Centra sociálních služeb dvakrát denně dochází například i do bytu pětaosmdesátileté Růženy Jirků. Nosí jídlo, pomáhá s úklidem, stará se o správné dávkování léků. „Pečovatelská služba se o mne stará ráno a dopoledne a děti přijdou odpoledne,“ uvedla paní Jirků. Přesně to je i modelová situace, kterou hodlá Vysočina podporovat nejvíc, kraj chce udržet starého člověka co nejdéle v domácím prostředí. Domovy pro seniory by měly být určeny především pro duševně nemocné a zcela nemohoucí. „Zvyšujeme účast u hospicové péče, terénní pečovatelské a zdravotnické služby tak, aby se dostali k tomu klientovi domů,“ vysvětlil krajský radní pro sociální oblast Petr Krčál (ČSSD).

Kraj chce především víc lůžek pro důchodce s demencí nebo s Alzheimerovou chorobou, takto postižených lidí totiž velmi rychle přibývá. Pořadníky na umístění zdravých lidí do domovů pro seniory tedy i nadále zůstanou plné. Například v Jihlavě zájem dvakrát převyšuje stávající kapacitu domova. „Domov pro seniory v Jihlavě-Lesnově má kapacitu 146 lůžek a v současné době je 135 žádostí,“ potvrdil ředitel zařízení Vladimír Maštera.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

V kraji Vysočina funguje celkem 24 domovů pro seniory s 2 300 lůžky. Aby vyhověly stávajícímu zájmu, musela by jejich kapacita převyšovat 3000 míst.

Jídelna seniorského domu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod