Vědu a adrenalin spojilo muzeum ve hře pro děti i dospělé

Brno - Znalosti a dovednosti z oblasti vědy, vynálezců a jejich vynálezů prověří soutěž po vzoru populárních televizních show. Společně ji připravila technická muzea měst ve střední Evropě. Soutěž je rozsahem svých znalostí určena především žákům základních a středních škol. Na své si ale přijdou i dospělí. Záludné otázky pořadu Dobrodružství vědy čekají také na návštěvníky Technického muzea v Brně.

Soutěže se zúčastnila i třída deváťáků ze Základní školy J. A. Komenského. Hned při zahájení soutěže je čekalo rozlosování na čtyři týmy. V první části museli potrápit mozkové buňky při znalostním kvízu z oblasti vědy, techniky, vynálezců a jejich vynálezů.

První otázku z počítačové terminologie zodpověděli všichni pohotově a bez chyby. U dalších otázek už ale u nabízených možností často váhali. „Jaká je přibližná vzdálenost mezi Zemí a Sluncem? Jaký radioaktivní prvek používali Meitnerová a Hahn pro svůj výzkum?“ objevovaly se na obrazovce samé zapeklité otázky. Odpovědi napsané na mazacích tabulkách se nad jednotlivými stolečky různily. První znalostní část vyhrál zelený tým.

Koordinátorka projektu Klára Havlíčková (zdroj: ČT24)

A na co je ten karburátor?

Druhá část soutěže byla věnována praktickým dovednostem, ale i schopnosti v rychlosti vyhledat informace z internetové databáze nebo z expozic a depozitářů muzea. „Jak mám vědět, k čemu slouží karburátor?“ lamentovala zástupkyně červených pobíhající v místnosti s expozicí závodních motorů. Týmy se snažily bleskově kompletovat úkoly v takzvaných laboratořích. I tady ukázali jasnou převahu nad svými spolužáky zelení. Napětí vrcholí - v poslední části soutěže, složitém bludišti, by se dalo ještě ledasco zvrátit.

Všechny týmy musely bludištěm dostat kuličku z jedné strany stolu na druhý. Ovládat ji však mohli výhradně za pomoci magnetu. A aby to nebylo tak snadné, jeden ze soutěžících musel s magnetem pod stůl a ostatní jej shora navigovali. Čas byl bohužel neúprosný a dostat kuličku na správné místo v časovém limitu se nepodařilo nikomu. Bodový náskok zeleným tak už nikdo nevzal a stali se absolutním vítězem soutěže.

„Nejzajímavější nám připadlo stavění mostu a navíc jsme se dozvěděli mnoho informací,“ řekla za zelené Marcela Minaříková. Důvod, proč vyhrál zrovna její tým? „Vyhráli jsme díky klukům. Jeden byl výborný stavitel a druhý znal odpovědi na všechny otázky,“ měla v tom jasno školačka.

Hra Dobrodružství vědy bude v Technickém muzeu v Brně rozdmýchávat adrenalin v krvi dětí i dospělých do 13. března. Zasoutěžit si mohou přijít i celé rodiny nebo firmy. Předem je však nezbytné se zaregistrovat.

  • Dobrodružství vědy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2326/232538.jpg
  • Dobrodružství vědy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2326/232542.jpg
  • Dobrodružství vědy autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2326/232540.jpg
Vydáno pod