Obce na Vysočině se bojí o své úřady práce

Polná / Velká Bíteš – Starostové menších měst na Vysočině kritizují chystanou reorganizaci úřadů práce. Tvrdí, že se o změnách dozvídají až z médií a mezi lidmi to vyvolává nejistotu a strach. Bojí se, že menší pověřené obce o své úřady práce přijdou, a nezaměstnaní tak budou muset na úřady dojíždět do větších měst vzdálených někdy i desítky kilometrů. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale namítá – žádné rušení úřadů se nechystá.

Místo desítek úřadů se stovkami poboček vznikne podle koaliční poslanecké předlohy ředitelství a pracoviště v krajích a v pověřených obcích. Na předloze už schází jen podpis prezidenta, ke kterému by měl zákon doputovat 28. února. Podle předkladatelů má nová struktura sjednotit rozhodování úřadů a už v prvním roce přinést úspory ve výši zhruba 180 milionů korun.

Jenže obcím nahání změny hrůzu. To je i případ Polné na Jihlavsku – města s 5 tisíci obyvateli a téměř desetiprocentní nezaměstnaností. Zatím řeší nezaměstnaní problémy s místní pobočkou úřadu práce. Kdyby ale v rámci reorganizace zanikla, museli by dojíždět do 30 kilometrů vzdálené Jihlavy. „Pokračuje trend, kdy jsou postupně oslabovány dvojkové obce a teď nejde ani tak o úředníky, ale jednoznačně o občany,“ upozornil starosta Polné Jindřich Skočdopole (nezávislý).

Blanka Poulová o reorganizaci úřadů práce (zdroj: ČT24)

Stejné obavy mají ve i ve Velké Bítěši. I tady slepují informace o chystaných změnách spíše ze zpráv v médiích. „Je to pro nás nepříjemné, a i nepřijatelné, aby k nějakému rušení došlo,“ řekl k tomu místostarosta Velké Bíteše Tomáš Kučera (KDU-ČSL). Malá města si ve svých obavách notují s opozicí. Ta opakovaně poukazuje na to, že reorganizace sníží kvalitu služeb, které úřady práce nezaměstnaným poskytují. „Pomoc lidem se neskutečně vzdaluje,“ podotkl Karel Kapoun z ČSSD.

Ministerstvo: Žádné úřady se rušit nebudou

Ministerstvo práce a sociálních věcí se ale snaží vyděšené úřady uklidnit. Reorganizace se týká jen vnitřní struktury systému, nezaměstnaných se nedotkne. „Mohu ujistit všechny starosty a občany, že se žádné rušení úřadů práce nekoná, nekoná se rušení žádných kontaktních míst,“ uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

V současnosti existuje 77 samostatných úřadů práce s 250 pracovišti zaměřenými na zaměstnanost a se zhruba 400 pobočkami státní sociální podpory. Podle návrhu zákona vznikne pražské ředitelství úřadu práce, 14 krajských poboček a kontaktní pracoviště ve 226 pověřených obcích. Stovky zaměstnanců budou moci být podle ministerstva vyčleněny na boj s prací načerno.

Vydáno pod