Březina piluje před MS čtverné skoky

Brno - Přesně měsíc před zahájením mistrovství světa v Tokiu se český krasobruslař Michal Březina věnuje v tréninku intenzivně zapracování čtverného skoku do své volné jízdy. Jako jeden z mála závodníků má výhodu v tom, že zvládá dva skoky se čtvernou rotací: salchow a toeloop. V obou si vede zhruba stejně a až těsně před šampionátem se rozhodne, kterému dá přednost. Momentálně Březina trénuje dvě hodiny denně v Brně, ve středu vyrazí k závěrečné přípravě do Oberstdorfu. V Německu si do svých tréninkových porcí přidá další hodinu.

„Zdravotně jsem už zcela v pořádku. Nic mě nebolí, nemám žádný problém,“ uvedl Březina, který na šampionátu jeden čtverný skok do své sestavy určitě zařadí. I když si při něm sedne na led, zvýší hodnotu své jízdy o šest bodů.

„Hodnocení při pokaženém čtverném pokusu je stejné jako při dokonale zvládnutém trojitém lutzu. Jsem přesvědčen, že jej zařadí do svých jízd všichni favorité,“ myslí si dvacetiletý krasobruslař, který nedávno na mistrovství Evropy skončil po nepovedené volné jízdě osmý.

V tréninku zařazuje obtížný prvek stejně jako při jiných skocích. „Musím ho dostat do své jízdy už v přípravě. Pokud jej budu proskakovat, tak budu chybovat. Potom se těžko zařazuje v závodě, protože chybí jistota,“ poznamenal Březina. Procentuální úspěšnost čtverných skoků má prý velmi slušnou. Pokud jede s hudebním doprovodem, tak zatím občas skončí v sedu na ledě.

Březina se zastává Vernera

Stejně jako Tomáš Verner dostal Březina pozvánku na exhibici v komunistické KLDR. Nabídku odmítl, nikoliv však z politických důvodů. Připravoval se v Oberstdorfu, kde ho čekal i závod. Vernera, na kterého se snesla kvůli vystoupení v KLDR kritika, se zastal. „Pokud sportovec někam jede, i do nějaké problematické země, tak se soustředí na svůj sport. Je mu jedno, co je v zemi za režim. Pozvání znělo na exhibici, neřešil jsem to politicky,“ konstatoval Březina.