Místostarosta, který ovlivňoval veřejnou zakázku, se vzdal funkce

Brno - Místostarosta brněnské městské části Medlánky Tomáš Slanina (ČSSD)  přišel dnes večer o svůj post. Za ovlivňování veřejné zakázky a slova, která si na schůzce s ním nahrál jiný zastupitel, se vzdal pod tlakem své funkce. Předešel tak odvolání místní obecní radou. Do příštího týdne si koalice v Brně-Medlánkách rozmyslí, zda odvolá i další aktéry celé kauzy - další dva opoziční zastupitele, kteří zveřejnili pořízenou nahrávku usvědčující Slaninu z machinací.

Sám Slanina dnes tvrdí, že se stal obětí komplotu, protože jen „vedl řeči“ a trochu „machroval“. „To jsem jen dělal většího a chytřejšího,“ hájil se po zveřejnění nahrávky místostarosta. Při tom, když dělal chytřejšího, jmenoval i náměstka brněnského primátora Roberta Kotziana (ODS), který měl vyvíjet tlak na městskou část, aby vyhrál jiný účastník veřejné soutěže než ten, který zvítězil nejnižší cenou.

Robert Kotzian neskrýval po zveřejnění nahrávky zděšení. Celkem snadno dokázal, že město nemá s dostavbou vestavby ZŠ Hudcova nic společného, a ihned podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

Zárukou Slaniny po dnešním bouřlivém jednání medláneckého zastupitelstva byl příslib zachování koalice sociální demokracie a občanských demokratů. Na příštím jednání by se však mělo řešit setrvání dalších aktérů rozpoutané kauzy - Michala Marka (Občané pro Medlánky) a Martina Teplana (nez.) z opozice ve vedení městské části.

Dva posledně jmenovaní zveřejnili záznam nahrávky a pak podali na Slaninu trestní oznámení. On učinil totéž. Zastupitel Michal Marek (Občané pro Medlánky) na Slaninu proto, že se snažil ovlivnit veřejnou zakázku. Slanina na Marka kvůli podezření z pletichy při veřejné soutěži. Vadilo mu totiž, že po něm měl Marek chtít záruky, že firma, která by odešla z výběrového řízení, později získá jinou zakázku. Další trestní oznámení na Slaninu podal zastupitel Martin Teplan (nez.).

Kvůli situaci na medlánecké radnici se sešli již v předchozích dnech zastupitelé ODS, kteří spolu s ČSSD tvoří radniční koalici, a shodli se, že Slaninu odvolají. Navrhli však odvolání také dvou dalších aktérů kauzy. Na situaci reagoval i magistrát. Primátor Roman Onderka (ČSSD) nařídil hloubkovou kontrolu na medláneckém úřadě.