Národní divadlo Brno přenese Figarovu svatbu do vily Tugendhat

Brno - Příběh opery Figarova svatba přenese Národní divadlo Brno v nové inscenaci do moderní doby, konkrétně do prvních let po pádu komunistického režimu. Režisérka inscenace, drážďanská pěvkyně Anette Jahnsová, umístila děj do brněnské funkcionalistické vily Tugendhat, jejíž nápodoba vyroste na jevišti Mahenova divadla. Slavné dílo Wolfganga Amadea Mozarta studuje brněnská opera v italském originále s titulkovaným překladem.

Jahnsová nechce Figarovu svatbu vyprávět jako historický příběh. Mozart byl podle ní na svou dobu moderní, inovativní umělec. „Chceme vzít postavy i místo, kde se opera odehrává, a zasadit je do naší doby. Pokud nám dnes ještě opera a divadlo může něco říct, tak by to mělo být něco o nás samotných a o čase, ve kterém žijeme,“ uvedla režisérka.

Nápad s vilou Tugendhat přinesl scénograf Sebastian Stiebert. Zatímco Mozartova hudba je podle něj univerzální, prostředí vily pojí inscenaci s regionem. „Vila Tugendhat se nyní opravuje a zůstane ještě nějaký čas zavřená. Jak Brňané, tak návštěvníci města budou moci přijít alespoň do Mahenova divadla a tady si ji prohlédnout,“ uvedl Stiebert.

Odborníci na Figarově svatbě oceňují svěží libreto a jiskřivou nápaditou hudbu. Autor hudebního nastudování Rakušan Caspar Richter upozornil na složitost a obtížnost opery pro hudebníky. „Figaroje nesložitější Mozartova partitura, kterou znám. Je to Mozartova nejrychlejší opera. Jde o velkou výzvu pro každý orchestr,“ uvedl Richter.

Libreto opery vychází ze satirického díla Pierra-Augustina de Beaumarchais. Pojednává o lišáckém Figarovi a jeho dívce Zuzance, kteří musejí zapojit všechen svůj důvtip, aby dostali svolení k vytoužené svatbě a vytrestali záletnického hraběte. V brněnské inscenaci divadelníci do děje zapletli také mafiány, kteří v postkomunistických zemích po pádu totalitního režimu nacházeli zajímavé „obchodní“ příležitosti. Z Figara tak pozměněné libreto udělalo cizince, kdežto Zuzanka je Moravanka.

V roli Figara se představí Josef Škarka v alternaci s Davidem Nyklem. Zuzanku zpívají Tereza Merklová-Kyzlinková a Petra Nôtová. Premiéra je 25. února v Mahenově divadle, do konce sezony je na programu ještě sedm repríz. „Figarova svatba zůstane na repertoáru i v příští sezoně, plánujeme opět sedm repríz,“ uvedl umělecký šéf opery Rocc.

  • Figarova svatba se odehraje v modelu vily Tugendhat autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2343/234256.jpg
  • Figarova svatba bude mít moravskou podobu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2343/234257.jpg
Vydáno pod