Prostějov porazil Zadar a dál hraje o postup

Prostějov - Basketbalisté Prostějova porazili v předposledním utkání osmifinálové skupiny L Vyzývacího poháru na domácí palubovce BC Zadar 99:82 a uchovali si šanci na postup do čtvrtfinále. Za týden ale musí zvítězit v Rusku nad Lokomotivem Kubaň. Výhra Prostějova nad soupeřem, který dorazil na Hanou s poněkud omlazeným týmem, se nerodila snadno. Zadaru dnes oproti prvnímu vzájemnému duelu v Chorvatsku chyběli podkošový hráč Jurica Žuža s Američanem Chesterem Masonem, kteří v klubu skončili. Doma zůstal i další americký basketbalista Brown Brandon.

Hanákům vyšel dokonale úvod. Po jednoduchých protiútocích získali snadno až desetibodový náskok (21:11). Jenže slibný start plynule přešel do herní krize. Chyby protivníka v obraně využívali hosté k pohledným kombinacím, po nichž se lehce dostávali zásluhou rozehrávače Marko Cara pod košem do snadných střeleckých pozic. V této fázi Prostějov špatně bránil, hrál hodně staticky a také se mu přestala dařit koncovka. Výsledkem byla čtrnáctibodová šňůra Zadaru, který získal náskok 36:28.

Trenér Peter Bálint se snažil oddechovými časy vyburcovat své svěřence k obratu. Do poločasové přestávky se však hráči Prostějova trápili. Změna přišla po pauze. Prostějov zpřesnil nejen kombinační akce, ale hlavně se mu začala dařit střelba. Tým k obratu nastartovaly dva tříbodové koše Veikalase v krátkém sledu.

Hráči Zadaru už nestačili v obraně držet krok jako v první části zápasu. Navíc se domácí basketbalisté začali častěji prosazovat v koncovce, a to nejen pod košem, ale také z tříbodového území. Třetí čtvrtinu vyhrál Prostějov 35:19. Po tomto úderu se už Zadar na zvrat nezmohl. Hlavními tahouny Prostějova byli Zagorac, Lawrence a Landry, ke kterým se po změně stran přidal i Veikalas.

Utkání Prostějov - Zadar (zdroj: ČT24)