Po exstarostovi Blatnice se našel další dluh. Nikdo o něm nevěděl

Blatnice pod sv. Antonínkem - Na vedení dvoutisícové obce na Slovácku před třemi týdny vypadl další kostlivec hospodaření bývalého starosty Josefa Vavříka (nez.). Obec totiž nezaplatila přes dva miliony firmě, která jí stavěla střechu nad novými obecními byty. Kuriózní na celé věci je, že o dluhu stávající starosta Vladimír Hanák (Za úspěšnou obec) nic nevěděl. Na obecním úřadě není podle něho žádný doklad, který by na pohledávku upozornil. Hospodaření exstarosty, který před dvěma lety málem dostal obec do exekuce a obrovských dluhů, se tak znovu bude projednávat na dnešním zastupitelstvu. A měl by padnout i návrh, aby Vavřík ze zastupitelstva dobrovolně odešel.

Jenže nakonec se nic takového nestalo. Nikdo Vavříkovi nic nenavrhl a vpodstatě ani nevytkl. „Ano, uvažujeme o tom, že mu to navrhneme. Nevíme dne ani hodiny, kdy na nás zase něco vypadne,“ tvrdil přitom ještě odpoledne starosta Hanák. Na další průšvih svého předchůdce totiž přišel jen náhovou, když jel do firmy Střecha Konečný reklamovat závady na rekonstruovaném bytovém domě. „Tam mi řekli, že vše dají do pořádku, ale proč jim prý neplatíme dluh,“ popsal svůj další „zážitek“ z doby před třemi týdny Hanák. Naštěstí jsou prý majitelé firmy z Kněždubu slušní a domluvili se s ním na splátkovém kalendáři, ve kterém jim obec stavbu střechy zaplatí.

Platit tak budou ještě déle a více, než si původně mysleli. Před touto poslední pohledávkou za střechu si totiž spočetli, že dvacetimilionový dluh budou splácet do roku 2019. A tak zvažují, co prodat nebo jaké akce zastavit. Nová koalice dokonce zrušila obecní radu, čímž se ušetří až 80 tisíc korun ročně. Další úspory už budou podle nového starosty viditelné. „Škrtat musíme v opravách silnic, chodníků nebo veřejného osvětlení,“ poznamenal Hanák. Možná prodají školní autobus a nebo dají k dispozici charitě dům s pečovatelskou službou, jehož provoz stojí obec peníze.

Bývalý starosta Josef Vavřík (nez.) se už nehodlá do minulosti vracet. Jako znovuzvolený zastupitel se s novým vedením Blatnice domluvil pouze na tom, že do obecní kasy vrátí 250 tisíc, které měl jako odstupující starosta dostat. Byl to přitom právě on, kdo před necelými dvěma lety dostal obec do problémů. Nechal totiž dlouho bez povšimnutí faktury za vícenáklady při stavbě obecních bytů. „Faktury za 4,8 milionu ležely u mě na stole, beru to jako svoji chybu,“ přiznal tehdy bývalý starosta.

Přiznání starosty dluhy nevyřešilo

Výsledkem byl obstavený obecní majetek. Už tak vysoký dluh ještě navýšily soudní poplatky. Na poslední chvíli se hrozící exekuci podařilo odvrátit devítimilionovým úvěrem. Součet všech dluhů vesnice tím dosáhl pětadvaceti milionů korun. Zastupitelé se vzdali odměn, starosta přišel o deset procent platu do konce volebního období. Tehdy se ještě kál. „Snažím se to napravit. Nikdo to za mě neudělá. Co jsem si nadrobil, to si musím i sníst,“ poznamenal Vavřík. Tehdy ovšem nikdo nevěděl, kolik zanedbaných věcí v obci je.

V loňských komunálních volbách proto jako kající se občan dostal od místních nejvíc hlasů. Starostou se však nestal. Jeho odpůrci byli silnější a už v něj neměli důvěru. Nová koalice začala s nepopulárními, ale nezbytnými úsporami. Ke známým dluhům se totiž po volbách přidaly neznámé. A neuhrazených faktur se při procházení obecního účetnictví našlo hned několik. Starosta totiž nezaplatil například za projektovou dokumentaci plánovaného penzionu Plachty, a tak se nakonec suma i s pokutami vyhoupla na čtvrt milionu korun. V účetnictví obce se loni v listopadu s více než ročním zpožděním překvapivě objevila faktura za vícepráce na silnici Pod Roháče s částkou 682 tisíc korun. Z toho 400 tisíc už bylo zaplaceno, zbytek má vyřešit splátkový kalendář.

Blatničtí nechtějí na Vavříka podat trestní oznámení

Přes všechny problémy blatničtí představitelé nechtějí dát Vavříka k soudu. „Žijeme na vesnici, tady je to něco jiného než v anonymním městě,“ dodal Hanák. Nechce totiž, aby ve vesnici začali lidé na sebe nevražit. Už tak je obec kvůli Vavříkově hospodaření rozpolcená. Část místních si myslí, že by dluhy Vavřík vyřešil sám. Není to podle nich žádný zloděj a nikdy se z obecních peněz za svého osmiletého starostování neobohatil. Část místních je zase ráda, že už je Vavřík pryč a začal s obecními penězi hospodařit někdo jiný. Výsledek je ale pro všechny stejný. Dlouhá léta bude obec splácet dluhy, místo aby se rozvíjela.

Vydáno pod