Nemocnici Milosrdných bratří opustí osm anesteziologů, ruší lůžka

Brno - Brněnskou Nemocnici Milosrdných bratří opustí osm anesteziologů. Dodneška přes opakovaná jednání s ředitelem nestáhli výpovědi s tím, že práci mají jinde. Nemocnice na situaci zareagovala tak, že zruší pět lůžek nejvyšší intenzity na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Pacienty si už převzaly jiné nemocnice, řekl ředitel Josef Drbal.

Podle Drbala se v nemocnici budou odkládat operace. Kolika pacientů se opatření dotkne, neodhadnul. V nemocnici se operovat bude, lékaři ale nebudou provádět ty nejsložitější ze zákroků, které dosud zajišťovali. Ve hře je i proměna vnitřního uspořádání nemocnice. „Možná to povede k restrukturalizaci interní intenzivní péče, abychom třeba udělali její sjednocení. Ale je to tak čerstvé, že se tím budeme muset ještě zabývat,“ uvedl Drbal. Po případné restrukturalizaci by nemocnici stačil menší počet lékařů.

S asi osmi anesteziology, kteří v nemocnici zůstali, nyní vedení řeší rozdělení služeb. „Vždycky jednoho anesteziologa musíme mít plně k dispozici pro případné porody vedené císařským řezem,“ zdůraznil ředitel. Nová místa chce obsadit co nejrychleji. Nemocnice vypíše výběrové řízení na post vedoucího anesteziologa, na další uvolněná města se budou moci hlásit jak jednotliví lékaři, tak týmy. Lékaři, kteří nemocnici opouštějí, mají podle ředitele domluvená místa jinde. „Jsem přesvědčen, že v tuzemsku,“ uvedl.

Nemocnici Milosrdných bratří zůstaly po akci lékařských odborů Děkujeme, odcházíme nejvážnější problémy. Celkem nemocnice v kraji opustí 35 lékařů z 567, kteří výpovědi podali. Podle informací z nemocnic drtivá většina odcházejících lékařů našla práci jinde v českém zdravotnictví.