Silnici I/43 z Brna do Svitav asi přezdívka „silnice smrti“ zůstane

Brno - Silnici I/43 Brno - Svitavy vybrali samotní řidiči jako jednu z nejhorších v ČR. Všichni ale doufali, že v dohledné době ji nahradí silnice R43. Její základy v podobě valů jsou v krajině patrné už od druhé světové války, kdy byla její stavba zahájena. Dokončena ale nikdy nebyla a Ministerstvo dopravy ČR už s ní ani nepočítá. Teď vychází najevo, že peníze nebudou ani na opravu těch nejkritičtějších úseků na silnici I/43.

Přezdívá se jí „silnice smrti“, její okolí lemují desítky svíček a pomníčků lidí, kteří se po ní vydali na poslední cestu. Stěžují si nejen řidiči, ale i obyvatelé obcí, kterými silnice vede. Přejít silnici bývá nadlidským úkolem. Silnici využívají tisíce automobilů včetně těch nákladních. Kritická doprava nastává vždy během pátku, kdy přibývají další vozy lidí směřujících na víkend na venkov či do hor.

Nebude-li R43, tak se alespoň dočkáme oprav stávající silnice I/43, říkali si řidiči, kteří po této silnici pravidelně cestují. Jenže teď se ukazuje, že mají smůlu. „Investiční akce na silnici I/43 ani jejich přípravu pro letošní ani příští rok neplánujeme,“ upozorňuje mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

První komplikace u Lipůvky

Zná to každý řidič, který tudy z Brna jel v pátek odpoledne. Před kruhovým objezdem v Lipůvce se tvoří několikakilometrové kolony. Provizorní kruhový objezd tam slouží už několik let, projekt na větší objezd se 2 jízdními pruhy přitom měl dopravě ulehčit. Měl se začít stavět na podzim loňského roku. Na místě ale nejsou patrné ani přípravné práce.

Zatáčka u Černé Hory - další místo pro svíčky

Zatáčka má na svědomí několik životů. I když prošla dílčí úpravou, při které byl položen kvalitnější povrch a dopravními značkami omezena rychlost, nebezpečná stále zůstává. Podle odborníků by pomohlo narovnání vozovky. Černá Hora už rozhodla o výkupu pozemků, aby Ředitelství silnic a dálnic mohlo zahájit práce na jejím narovnání. „Počítáme s drobnými úpravami dílčích kritických úseků, jsou to ale spíše jen drobné úpravy, rozhodně se nejedná o tom, že by se někde narovnávala komunikace,“ říká mluvčí ministerstva  dopravy Jakub Ptačinský.