I ve střední Evropě jsou stepi

Mohelno - I když stepi a prérie má řada lidí spojené s dobrodružstvími odehrávajícími se někde v Severní nebo Jižní Americe, není nutné si kupovat letenku, pokud chcete skutečnou step vidět. Na jihu Moravy je jich hned několik. Tou nejznámnější je bezpochyby Mohelenská hadcová step, pnoucí se nad levým břehem kaňonu řeky Jihlavy.

Národní přírodní rezervace Mohelenská hadcová step je v mnoha ohledech unikátem. Není divu, že chráněným územím byla vyhlášena už v roce 1933. V současné době se rezervace rozkládá na více než 50 hektarech. 

Hadec je přeměněný druh horniny, nazývaný také serpentinit. Je tvořen minerály s vysokým obsahem hořčíku a železa. Půda na stepi se vyznačuje vysokým obsahem kobaltu, chromu a niklu, což je dáno přítomností těchto těžkých kovů ve zdejších horninách. Díky hořčíku se horniny velmi prohřívají, často i o 20 °C. Na skalách tak vzniká zvláštní teplé a suché mikroklima, díky kterému se zde vyskytují některé rostliny ve formě nanismu.

Mohelenská hadcová step (zdroj: ČT24)

Pohled, ze kterého mrazí

Tam, kde se příroda vytvořila výjimečné společenství flóry díky klimatickým podmínkám, zasáhl svojí rukou do krajiny významně i člověk. Nejvíce si to návštěvník stepi uvědomí na vyhlídce do údolí řeky Jihlavy. V samotném údolí vodní nádrž Mohelno, která slouží jako přečerpávací nádrž pro výše proti proudu řeky položené Dalešice, a nahoře obrovské chladící věže jaderné elektrárny Dukovany. Když se nabažíte přehrady, zkuste navštívit třeba právě elektrárnu. V jejím informačním centru se dozvíte nejen o výrobě elektřiny z atomu, ale také o fungování přečerpávací vodní elektrárny.

Cyklistů ráj

K samotné stepi se dostanete snadno autem. Návštěvu této rezervace můžete ale spojit se svým cyklovýletem v okolí řeky Jihlavy, v jejím okolí je spousta cyklotras a dokonce několik tématicky zaměřených cyklostezek.  Počítejte ale s tím, že jízda na kole bude v tomto případě poněkud náročnější. Řeka Jihlava totiž leží v poměrně hlubokém údolí, takže si na kole užijete i sjezdů i docela prudkých stoupání. Většina tras přitom vede o silnicích nižších tříd. Provoz po nich je ale naštěstí zanedbatelný.

  • Na stepi roste celá řada nejrůznějších druhů trav autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258206.jpg
  • Hvozdík Pontenderův autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2582/258179.jpg
  • Šalvěj tvoří součást bylin na stepi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2582/258177.jpg
Vydáno pod