Hlavicovy obrazy se vrátily na Valašsko. A s nimi kus historie

Vsetín - Rodák z Valašska František Hlavica byl malířem a ilustrátorem, který tvořil v první polovině minulého století. I když prožil velkou část života v Brně, svoji expozici má ve Vsetíně. Město dnes získalo dva jeho obrazy, které cestovaly na Valašsko přes oceán - z Ameriky. Je na nich portrét Roberta Antonína Suczeka a jeho manželky Charity H. Suczekové. O existenci Roberta Suczeka neměli ve Vsetíně tušení. Přitom se jedná o jednoho z místních rodáků, který v minulém století odcestoval z Valašska do Ameriky. Právě jeho syn Alexander Suczek dnes Vsetínu olejomalby svých rodičů věnoval.

Robert Antonín Suczek se narodil v roce 1883 ve Vsetíně. O jeho existenci se Vsetínští dozvěděli až od jeho syna Alexandra. Dnes už třiaosmdesátiletý pán se totiž ve snaze vyřešit ještě za svého života dědictví obrátil na velvyslanectví České republiky ve Washingtonu s nabídkou, zda by některé z českých muzeí nemělo zájem o portréty jeho rodičů. Ty v roce 1926 namaloval jejich přítel – vsetínský výtvarník František Hlavica.

Obrazy se tak po čtyřiaosmdesáti letech vrátily ze Spojených států amerických zpět na Valašsko, kde vznikly. „V současné době jsou oba portréty vystaveny v Muzeu regionu Valašsko, konkrétně v nové expozici věnované bratrům Hlavicovým,“ informovala Květa Nepožitková z oddělení školství a kultury vsetínské radnice.

Robert Antonín Suczek podle svého syna v Americe pracoval jako konstruktér v továrně Ford a spolupracoval i s Thomasem Alvou Edisonem. Na svém kontě má i několik zlepšovacích vynálezů ze strojírenské oblasti. Přitom nechybělo málo a do Ameriky by se nikdy nedostal. Cestoval totiž na palubě Titaniku, odkud ho ještě v Evropě vysadili, protože neměl potvrzení od banky o zaplacení lodního lístku. Do Ameriky tedy odcestoval o den později - na lodi, která pomáhala zachraňovat přeživší právě ze ztroskotaného Titaniku.