O službu u policie mají zájem i děti cizinců

Holešov - Multinárodnostní Policie České republiky – to je cíl projektu Střední policejní školy v Holešově na Kroměřížsku. Dnes tam do prvního ročníku nastoupilo 12 příslušníků národnostních menšin. Policie tak reaguje na skutečnost, že Česká republika se stává státem, ve kterém žijí lidé nejrůznějších národností. Mezi novými studenty je také Vietnamec, Rom nebo Ukrajinka.

Už před 4 lety nabídla Policie ČR možnost studovat na této střední škole zájemcům z řad jiných národností. V tuto chvíli studuje v Holešově asi 50 studentů 15 národnostních menšin. Kromě vietnamské a romské národnosti jsou mezi studenty i zástupci angolské, kazašské nebo kubánské menšiny. 

Školní rok v novém prostředí dnes například začal i pro Cevelnjama Telmena z Mongolska. „Očekávám, že mi v budoucím životě pomůže. Chci pracovat na cizinecké policii a pomáhat tak Čechům i Mongolům,“ řekl.

Zástupci národnostních menšin studují na policisty (zdroj: ČT24)

Pro Romku Ludmilu Herákovou je letošní školní rok maturitním. Poté chce pokračovat na vysoké škole, zda to bude policejní, ještě neví. „Přemýšlím ještě o sociologii nebo psychologii,“ svěřila se. Na holešovskou policejní školu se přihlásila na popud svých rodičů, protože jak sama říká, nedokázala se v té době rozhodnout. Nicméně nelituje. „Co se týká odborných předmětů, je tady toho asi více než na jiných školách. Ale nikdo se tady rozhodně nemůže nudit. Já mám hodně ráda výuku cizích jazyků,“ dodala. 

Místo u policie nemají absolventi jisté

Policejní škola je běžnou střední školou, po maturitě se její absolventi rozhodují, zda budou ve studiu pokračovat na vysoké škole nebo zda si podají žádost o přijetí do služebního poměru u Policie ČR.

Na školu se ale nedostane každý zájemce, který o studium projeví zájem. Z 52 přihlášených jich po přijímacích zkouškách letos nastoupilo do 1. ročníku jen 12. Se žádnými úlevami ale nemohou počítat, jen ti z nich, kteří se necítí v češtině dost silní, dostanou možnost si jazyk více procvičit.