Lechovice jsou neprůjezdné, silnice dostane nový povrch

Lechovice (Znojemsko) - Jedna z nejhorších silnic v Jihomoravském kraji se dočká nového povrchu. V Lechovicích na Znojemsku se na tom v těchto dnech horlivě pracuje. Řidiče jedoucí z Brna do Znojma tak čeká několikakilometrová objížďka. První etapa oprav by měla být hotová v říjnu.

Středem malé jihomoravské vsi Lechovice prochází rušná silnice I/57, která spojuje Znojmo s Brnem. Denně po ní projíždějí kamiony a stovky aut. Jízda přes Lechovice připomínala ještě donedávna tankodrom. „Je to takřka nejhorší silnice v kraji, to ví všichni. Její závady se projevily zejména po zimě 2010,“ řekl starosta Lechovic Josef Juráček (bez PP).

V těchto dnech, doslova za pět minut dvanáct, přišla záchrana. Ředitelství silnic a dálnic se pustilo do oprav čtyři kilometry dlouhého úseku.

Čtyřkilometrový úsek silnice Lechovicemi je uzavřený
Zdroj: ČT24

Místní už se nové silnice nemohou dočkat, jenže pro řidiče jedoucí z Brna do Znojma to znamená kilometry navíc. Objízdná trasa totiž vede přes Miroslav a už tak dopravně přetížené Suchohrdly. Hotovo má být do 14. října.

Opravená silnice musí vydržet až do zbudování obchvatu

S opravou povrchu silnice se tak dlouho otálelo i kvůli obchvatu, o který Lechovice usilují od roku 1995. Stavbu obchvatu za téměř 300 milionů korun, ke které obyvatelé vzhlížejí coby na vysvobození od každodenního hluku a prachu, donedávna blokovaly požadavky majitele koňské farmy Jaroslava Kroutilíka vůči Ředitelství silnic a dálnic. Vlastník pozemků, po kterých měla nová vozovka vést, sice s výměnou souhlasil, nakonec ji ale zamítl pozemkový fond. ŘSD proto začalo řešit jiné možné varianty trasy.

„Snad se ten nový povrch nezničí dřív, než bude hotový obchvat,“ doufá starosta Juráček. ŘSD slibuje, že se na stavbě lechovického obchvatu začne pracovat příští rok.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)