Zlínská dvojčata dostávají nový háv

Zlín – Stavbaři zahájili práce na kompletní rekonstrukci budov 14 a 15 v bývalém továrním areálu firmy Baťa. Budovy, kterým se říká „zlínská dvojčata“, se za dva roky promění na Krajské kulturní a vzdělávací centrum. Do nového centra se přesunou tři instituce, které dosud sídlí v pronajatých budovách – Krajská galerie výtvarného umění, Muzeum jihovýchodní Moravy a Krajská knihovna Františka Bartoše. Projekt přijde na 900 milionů korun.

Architekt Juraj Sonlajtner o zlínských dvojčatech (zdroj: ČT24)

Cílem projektu je vytvořit zázemí pro zlínské kulturní instituce a zároveň zpřístupnit historicky nejzajímavější část Baťova areálu s centrem. Mezi dvojčaty vznikne prostor pro kavárny, obchody s uměním a venkovní výstavy.

Krajská knihovna, expozice umění a architektury PROSTOR ZLÍN, nová expozice PRINCIP BAŤA, expozice o cestovatelské dvojici Zikmund a Hanzelka, zůstává prostor i pro aktuální krátkodobé výstavy a akce.

Trojice institucí by se do nového sídla měla přesunout už za dva roky. Rekonstrukce zachová industriální vzhled obou budov, uvnitř najdou návštěvníci moderní prostředí. „Celý komplex, včetně platformy mezi budovami, bude pro veřejnost otevřen v druhé polovině roku 2013,“ uvedl statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš. Už za rok by však podle plánu měla být v provozu budova 14, kde na návštěvníky budou čekat nově pojaté expozice Krajské galerie výtvarného umění a Muzea jihovýchodní Moravy.

Rekonstrukce začala velkým bouráním v továrním areálu (zdroj: ČT24)

Příprava záměru trvala bezmála sedm let. Na akci za 900 milionů korun Zlínský kraj bude čerpat evropské dotace 500 milionů Kč. Investice je srovnatelná s rekonstrukcí Baťova mrakodrapu ve Zlíně. Zlínskou dominantu postavil v meziválečném období Jan Antonín Baťa jako administrativní středisko svého podniku. Stavba vysoká 78 metrů byla nejvyšší budovou v tehdejším Československu. Jeho rekonstrukce si vyžádala téměř 630 milionů korun.

Zlínská dvojčata vznikla ve 40. letech podle návrhu architekta Jiřího Voženílka. Zlín jejich rekonstrukcí uskuteční myšlenku Antonína Bati, který už v roce 1935 založil Studijní ústavy, v nichž soustředil kulturní, vzdělávací a výzkumné instituce.

  • Vizualizace expozice Františka Bartoše v krajském centru ve Zlíně autor: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj, zdroj: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263266.jpg
  • Vizualizace prostorů krajské knihovny autor: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj, zdroj: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263269.jpg
  • Vizualizace prostorů krajské knihovny autor: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj, zdroj: City Work, Transat architekti, Zlínský kraj http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263264.jpg