Razie v Brně: Zatčeni další tři lidé spojení s Toflovým gangem

Brno - Policejní inspekce dnes v Brně zatkla v souvislosti s vyšetřováním kauzy Toflova gangu další tři lidi - dva policisty a právníka. Je mezi nimi údajně i bratr někdejšího předsedy Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého Lubomír, který pracoval až do roku 2004 na policejní inspekci. Skupina, do které patří současní i bývalí policisti, měla 12 let vydírat podnikatele a chtít po nich peníze za to, že ovlivní vyšetřování v jejich prospěch.

Dva měsíce po srpnovém zatýkání má razie namířená proti takzvanému Toflovu gangu pokračování. K šesti obviněným mužům možná brzy přibudou další. Trojici nově podezřelých detektivové zadrželi brzy ráno. Mluvčí inspekce Radka Sandorová zátah v Brně potvrdila. Bez bližších podrobností řekla, že jsou zadržováni podezřelí a podklady k dalším skutkům. Státní zástupce Martin Brzobohatý z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, který kauzu dozoruje, uvedl, že k zásahu vydá tiskovou zprávu.

Podle serveru Novinky.cz pracoval zadržený muž u inspekce až do svého odchodu do civilu v roce 2004, a byl tedy podřízeným Rudolfa Setváka, který právě v roce 2004 působil jako šéf brněnské expozitury inspekce. Setvák je přitom jedním ze šesti dosud obviněných lidí v rámci brněnské organizované skupiny, které dává inspekce a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu za vinu nejméně sedmnáct případů vydírání podnikatelů či svědků.

Podle informací České televize měla tyto muže jako spolupracovníky Toflova gangu označit při zářijovém jednání vrchního soudu skupina osmi obžalovaných z úvěrových podvodů za desítky miliónů. Do vězení je loni shodou okolností u krajského soudu poslala partnerka zadrženého advokáta Ševčíka – soudkyně Dana Kancírová.

Vydáno pod