Krypta pod kostelem svatého Jakuba vydala 12 náhrobků

Brno - Brněnští památkáři vyzvedli dvanáct náhrobních kamenů z krypty pod kostelem svatého Jakuba. Objevili je už v roce 2003, na jejich záchranu se ale peníze našly až letos. Zrestaurované náhrobky, které vznikly mezi 16. až 18. stoletím, se vrátí jako součást expozice zpět pod kostel svatého Jakuba. Ta se návštěvníkům otevře na jaře.

Jeden z prvních náhrobků, které dnes restaurátoři vyzvedli na povrch a podařilo se jim zjistit totožnost, patřil Antonínu Františkovi z Lipé. Předcházely tomu ale složité přípravy - jen odklopit těžké víko krypty kostela trvalo více než hodinu. Jednotlivé náhrobky restaurátoři tahali ven pomocí kladky. Museli při tom být maximálně opatrní, aby je nijak nepoškodili. 

Podle odborníka na brněnské podzemí Aleše Svobody náhrobky pocházejí z 16. a 17. století. Původně byly součástí hřbitova, jenž lemoval kostel. „Jedná se skutečně o historicky i umělecky významná díla. Patřily významným brněnským hodnostářům a měšťanům,“ uvedl Svoboda.

Jeden z vyzvednutých náhrobků
Zdroj: ČT24

Z kostela svatého Jakuba bude všech dvanáct náhrobků, které krypta ukrývala, převezeno do restaurátorské dílny. Tam na nich budou odborníci několik měsíců pracovat a poté skončí opět pod svatým Jakubem, tentokrát už ale jako exponáty. Lidé je uvidí v podzemní kostnici, která letos prochází kompletní rekonstrukcí. Návštěvníkům má být přístupná už na jaře příštího roku.

Kostnice pod kostelem svatého Jakuba je druhá největší v Evropě. V kryptě je podle odhadů pohřbeno až 50 tisíc lidských koster, což je mnohem více, než archeologové původně předpokládali. Kromě kosterních pozůstatků tam našli i zachovalé staré rakve.