Znojmo platilo pražské advokátní kanceláři astronomické sumy

Znojmo - Na znojemskou radnici dorazila další faktura s nepřiměřeně vysokou částkou, kterou si za svoje služby vyúčtovala právní kancelář KŠD Šťovíček. Vedení Znojma zaplatilo za srpnovou práci advokátů 560 tisíc korun. Už předtím bývalý starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD) zadal kanceláři práci, za niž si postupně vyúčtovala 720 tisíc korun. Je to obrovská nehospodárnost ve chvíli, kdy na tom Znojmo není finančně dobře, shoduje se současné vedení města. Pochybil podle nich bývalý starosta Zbyšek Kaššai (ČSSD).

Už koncem září Česká televize informovala o tom, že bývalý starosta Kaššai nechal za tři měsíce právních služeb proplatit 720 tisíc korun, nyní přibyla čtvrtá faktura na astronomických 560 tisíc korun. Současné vedení kritizuje Kaššaie za to, že pražskou kancelář nechal řešit i méně významné právní problémy. „KŠD Šťovíček je kvalitní advokátní kancelář, ale pomáhat by nám měla jen se složitými právními problémy, jakými je nyní třeba výběrové řízení na prodej bytů. Malé právní spory by ale mělo řešit naše právní oddělení,“ uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Kancelář si například za telefonát na soud naúčtovala 825 korun, za posouzení tiskové zprávy 3 300 korun. Na srpnové faktuře je účtováno téměř 100 tisíc korun za 30 hodin nijak neupřesněných jednání s vedením města. „Kanceláři se dávaly za úkol věci, které mohlo vyřešit právní oddělení, nikdo neškrtal jejich nároky. V současné finanční situaci města to bylo extrémně nešetrné vynakládání finančních prostředků,“ popsal radní Jiří Ludvík (nez.). Právě kvůli tomu obviňuje současné vedení bývalého starostu z toho, že nebyl schopen uhlídat náklady na právní služby a městu způsobil statisícové škody.

Na dotaz České televize, zda to vnímá jako osobní pochybení, Kaššai stručně odpověděl v sms zprávě. „Společnost, na kterou se ptáte, byla vybrána v řádném výběrovém řízení a schválena radou,“ uvedl Kaššai. Radní ale upozorňuje na to, že odsouhlasilo pouze spolupráci s advokátní kanceláří, nikoliv konkrétní faktury.

Podá město na Kaššaie trestní oznámení? Rozhodne koalice

Podle našich informací koalice na znojemské radnici zvažuje, zda nepodá na Zbyška Kaššaie trestní oznámení. „Firma jen plnila zadanou zakázku. Nikdo po nich nechtěl spočítat předběžný odhad nákladů, nikdo nechtěl vědět, co přesně a za jaké ceny dělají. My teď musíme říct, kdo z radnice za to nese odpovědnost,“ řekl Ludvík. „Myslím si, že za faktury a jejich výši je odpovědný ten, kdo je tváří města, tedy starosta. Podání trestního oznámení je ale otázkou koaličního jednání, musíme zjistit, jestli je případná újma dokladovatelná,“ dodal Gabrhel.

Zbyšek Kaššai koncem srpna svou rezignací předešel odvolání z funkce znojemského starosty. Za koncem jeho politické kariéry je údajně pro město nevýhodná spolupráce s pražskou právní kanceláří KŠD Štovíček.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)