Husa na provázku protestovala proti malým dotacím

Brno - Brněnské divadlo Husa na provázku dnes protestovalo proti snížení příspěvku na kulturu. Uprostřed představení Havlovy aktovky Prase, kterou oslavovalo exprezidentovy 75. narozeniny, herci hru přerušili a na jevišti přečetli otevřený dopis adresovaný brněnským zastupitelům. Jedním z jeho 250 signatářů je právě Havel.

Havel dnes v telefonátu do divadelního sálu uvedl, že politické strany kulturu vnímají často jako nadstavbu nebo přílepek. „Věřím, že tento motiv se nevloudí do uvažování brněnské radnice,“ řekl divákům Havel. Mezi dalšími signatáři petice, kterou dnes divadelníci zveřejnili, jsou kromě Havla například spisovatel Ludvík Vaculík, dramatik Milan Uhde, herec Boleslav Polívka, moderátor Jan Kraus, duchovní Tomáš Halík nebo dokumentaristky Olga Sommerová a Helena Třeštíková.

„Vedení města v tomto případě sahá k pro ně nejsnazšímu rozpočtovému opatření, aniž by předtím zevrubně analyzovalo, zda a kudy peníze z městského rozpočtu odtékají neproduktivně,“ píše se v dopise zastupitelům. Radnice podle divadelníků provádí místo promyšlené politiky direktivní opatření, které „nepochybně sníží kvalitu života obyvatel Brna a pro mnohé společensky prospěšné organizace může mít likvidační charakter“.

Škrty kritizují i další brněnští umělci

Plánované škrty už kritizovali i další brněnští umělci. Zaměstnanci Národního divadla Brno vyjádřili svůj nesouhlas s politikou vedení města na zatím posledním zasedání zastupitelstva. Vadí jim, že ředitel Daniel Dvořák „bez varování a jakékoli vnitrodivadelní diskuse“ propustil 51 lidí a bojí se také dočasného zrušení Janáčkovy opery. To dnes kritizovala také Jednota hudebního divadla, která sdružuje v ČR hudební umělce. „Podporujeme restrukturalizační tendence v českém operním divadle, na základě dostupných informací však pochybujeme o odborných i sociálních aspektech navrženého řešení,“ uvedl v prohlášení předseda jednoty Josef Herman.

Primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS) nedávno nevyloučila, že škrty v městském rozpočtu nakonec nebudou tak drastické. Vše podle ní záleží na výhledu budoucích daňových výnosů. Město požádalo všechny příspěvkové organizací o zpracování finančního plánu na příští rok a výhledu na další dva roky.

Protest divadelníků v Brně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod