Vesnice roku 2006 má vítěze: Liptál na Zlínsku

Zlín - Vesnicí roku 2006 je Liptál ležící ve Zlínském kraji. Valašská obec vyhrála v konkurenci dalších 355 vesnic ze 13 krajů. Hodnotící komisi přesvědčila nejen svou upraveností, ale také zájmem obyvatel o místní kulturu nebo sport. Jako vítěz dostane Liptál jeden milion korun.

V překladu původního německého názvu vesnice znamená Liptál Údolí lásky. Mezilidské vztahy dodneška symbolizuje v obecním znaku srdce s Amorovým šípem. Dobré vzájemné vztahy neunikly ani rozhodčím v soutěži. ”Je to pospolitost a duch, jak se v té obci žije. Určitě rozhodovala přítomnost školy, dětský domov, a další věci, které připisovali Liptálu body navíc,” říká ředitel soutěže Vesnice roku Pavel Hroch.

V Liptálu žije bezmála 1500 obyvatel, úbytek obyvatel tady neznají. Spíše naopak, dobrá poloha a kvalitní služby lákají i mladé lidi z okolních měst. ”Několikrát za měsíc volají lidé a ptají se, zda nejsou volné některé stavební parcely. Samozřejmě se jim snažíme poradit,” potvrzuje starosta Liptálu Miroslav Vaculík (nez.). ”Lidé o životě přemýšlejí. Mladí se rádi podívají do světa, pak se ale rádi vracejí zpátky. A to je důležité,” dodává Jana Vráblíková. A místní jenom přitakávají.

Vítězný milion korun by měl pomoci oživit místní zámek. Na stavbu penzionu pro lidi s Alzheimerovou chorobou hodlá Liptál žádat i o evropské peníze. Na splnění svého snu budou obyvatelé vesnice roku potřebovat několik desítek milionů korun. Najít a prostavět je chtějí během nejbližších 3 až 5 let.

Vydáno pod