Armáda testuje na Libavé modernizované tanky T-72

Olomouc - Armáda dnes poprvé představila modernizované tanky T-72 M4CZ. Přímo při ostrých střelbách je v rámci cvičení ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá vyzkoušeli příslušníci 1. tankové roty 73. tankového praporu z Přáslavic. Česká armáda má v současné době k dispozici tři desítky těchto modernizovaných tanků.

Modernizací prošly kromě nabíjecího automatu a pancíře všechny části tanku. „Je zde úplně vyměněný systém řízení palby, tank je vybaven aktivní dynamickou ochranou. Má nový systém pro pozorování v noci, kdy střelec i velitel jsou vybaveni termokamerami,” vysvětluje zástupce velitele Luděk Navrátil.

Vojáci dnes procvičovali střelbu za jízdy plnou ráží a přes velitelský zaměřovač tankovým kulometem. „Toto je klasické cvičení střeleb, kdy se vojáci zdokonalují a dochází ke zlepšení návyků při činnosti se zbraní,” dodává vedoucí praporčík roty Michal Sládek.

Střelby z modernizovaného tanku byly součástí polního výcviku jednotek 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Tento výcvik měl za úkol sladit taktiku mechanizovaných družstev, procvičit budování ochranných staveb, taktické drily jednotlivce a střelbu z ručních zbraní. „Musíme být připraveni v jakékoli situaci plnit úkoly, které každá jednotka má – takže cvičíme pravidelně regulérní výcvik,” podotýká informační důstojník Jiří Klement.

Vedle střelby procvičovali vojáci také provizorní rozmístění jednotky mimo boj. „Je to vlastně předsunutá základna, která byla vysunutá od hlavní základny k tomu, aby nějakým způsobem demonstrovala přítomnost jednotek pro vynucení míru v dané oblasti,” vysvětluje velitel mechanizované roty Pavel Váverka.

Cvičení, které tento týden probíhá ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, má za úkol připravit vojáky na plnění úkolů v rámci zahraničních misí.