Situace kolem sanatoria v Jevišovce je stále nejasná

Jižní Morava - Podnikala bývalá majitelka sanatoria pro důchodce v Jevišovce na Břeclavsku neoprávněně? To je otázka, kterou už několik měsíců řeší kriminalisté v Břeclavi. Práci jim neulehčuje ani samotná Hana Tomášová, kterou se jim zatím nepodařilo vyslechnout. Policisté ji podezírají navíc z toho, že neplatila daně a neodváděla sociální a zdravotní pojištění za své zaměstnance. Sanatorium od podzimu provozuje nová společnost, se kterou bývalá majitelka ale úzce spolupracuje.

Kolem sanatoria v Jevišovce je rušno už více než rok. Jeho bývalá majitelka dlužila peníze obci i elektrárně. Stěžovali si na ni i příbuzní bývalých klientů. Krajský úřad zrušil sanatoriu registraci a odebral mu dotaci, příliš pozitivní nebyla ani zpráva ombudsmana, který byl v zařízení na kontrole. Několik trestních oznámení policie odložila. Poslední, které podal živnostenský úřad, řeší od podzimu.

„Doktorka Tomášová je podezřelá ze tvou trestných činů - z neoprávněného podnikání a neodvedení daně,” uvedl vedoucí břeclavského oddělení hospodářské kriminality Jaroslav Míček. Teprve tento týden získali policisté účetnictví, které si Hana Tomášová vedla. „Účetnictví vyhodnotíme do měsíce, tak abychom mohli do konce února dát státnímu zástupci návrh na zahájení trestního stíhání, nebo žádost o doplnění vyšetřování,” dodal Míček.

Do sanatoria nechtěla Českou televizi pustit ani nová provozovatelka sanatoria Miluše Kupsová. Prý kvůli hrozící chřipkové epidemii. S Hanou Tomášovou společnost Senior projekt podle ní spolupracuje. Sanatorium prý funguje stejně jako před tím. „Že by něco provedla, to tedy opravdu nevím, jestli policie něco zjistí, nebo nezjistí, to záleží na nich,” řekla Kupsová.

Obavu má nová provozovatelka ale ze dvou věcí. Neví, co má čekat od nového zákona o sociálních službách a bojí se, že jim majitel budovy ukončí smlouvu. „Rozhodně poměry kolem Jevišovky nás neuspokojují a chystáme se to radikálně řešit,” potvrdil obavy Kupsové majitel budovy Ivo Kocián.

Jestli Kocián Senior projektu vypoví smlouvu, nebo ne, se prý rozhodne do konce února. Senioři v penzionu ale podle něj nemusejí mít obavy, že by skončili na ulici.