V Hojkově proběhlo referendum o úložišti radioaktivního odpadu

Vysočina - Lidé v Hojkově na Vysočině odmítli v místním referendu zřízení úložiště radioaktivního odpadu v blízkosti jejich obce v lokalitě Rohozná. Občané tak dali obecnímu zastupitelstvu mandát, aby proti úložišti bojovalo. Starostka Hojkova Milada Duchanová (nestraník) věří, že vládní úředníci budou rozhodnutí obyvatel respektovat.

Účast v referendu byla velmi vysoká. Dvě hodiny před uzavřením volební místnosti odhlasovalo už přes 80% místních voličů. Svůj názor na úložiště chtěli vyjádřit také chalupáři, kvůli jinému trvalému bydlišti však k referendu nesměli. Podle zapisovatelky referenda Marie Peckové to svědčí o tom, že lidé mají o krajinu zájem a chtějí ji chránit. Obyvatelé Hojkova se obávají především ohrožení kvality zdrojů pitné vody, trvalého poškození krajiny a znehodnocení chráněné krajinné oblasti Čeřínek.

Masiv Čeřínek v lokalitě Rohozná je jednou z oblastí, kterou stát prozkoumává jako vhodnou k vybudování trvalého úložiště radioaktivního odpadu. Hojkov je první obcí, kde se uskutečnilo referendum. Místní zastupitelé předpokládají, že se brzy připojí také další obce v okolí.

Vydáno pod