Novou perlou Podjesenicka bude Slezská Harta

Jeseník - Do deseti let bude Slezská Harta turistickým lákadlem Podjesenicka. Přejí si to alespoň obce sdružené v mikroregionu Slezská Harta. Málo využívané břehy přehradní nádrže mají podle jejich názoru stejný turistický potenciál jako Žermanice nebo Máchovo jezero. Okolí ale postrádá zázemí pro turisty.

„Z části cyklostezky bude úsek pro inline bruslení, uvažujeme o zřízení přívozu mezi rázovskou a roudenskou stranou. Ten bude vozit turisty po Hartě od Nové Pláně až po Leskovec,“ rozvíjí svou představu místostarosta Bruntálu Vilém Urbiš.

Podnikatelé v turistice ale optimismus představitelů měst a obcí tolik nesdílejí. Okolí Slezské Harty totiž podle nich není na turistický ruch připraveno. V mnoha obcích chybí infrastruktura. Problém představuje i doprava turistů. „Jeseníky jsou trochu odstrčené od centra Moravskoslezského kraje, chybí tady cesty, infrastruktura, dostupnost. Podnikatelé v pohostinství to tady mají o hodně těžší než podnikatelé v Beskydech, kteří jsou blízko Ostravy, kde je průmysl a kapitál,“ myslí si Zdeněk Kopka ze Sdružení podnikatelů v pohostinství, stravovacích a ubytovacích službách – Unihost.

Pokud by se vize Slezské Harty jako turistické perly Podjesenicka naplnila, přišla by jen v prvních deseti letech až na deset miliard korun. Na financování by se měly podílet všechny zúčastněné subjekty. „Z hlediska ubytování a poskytování služeb tohoto charakteru musí sehrát významnou roli soukromý kapitál. Bez něj to nepůjde. Obecní nebo státní peníze budou hrát roli při financování těchto rozvojových programů a obce pomohou podnikatelům a různým aktivitám, aby to mohlo být zrealizováno,“ předpokládá místostarosta Vilém Urbiš.

Velká část peněz potřebných k rozvoji Slezské Harty by navíc měla přijít z Evropské unie.