Problémy MHD v Ostravě

Ostrava - Občané městského obvodu Ostrava Petřkovice si stěžují na špatnou dopravní dostupnost. Vadí jim zejména dlouhé intervaly dopoledních linek a požadují, aby autobus číslo 98 v Petřkovicích jezdil častěji. Dopravnímu podniku pro tento spoj ale chybějí minibusy. Linka 98 – pro mnohé občany Petřkovic jediná možnost, jak být ve spojení s okolním světem. V dopoledních hodinách se s ním však nikam nedostanou. Autobus nejezdí.

„Chceme, aby ten autobus alespoň do té desáté, jedenácté jezdil. Abychom měli možnost se dostat domů, když se vracíme od lékaře nebo z pošty. Je nás tam dost,“ nechali se slyšet obyvatelé Petřkovic. Jiří Dřevjaný (ODS), starosta městského obvodu Ostrava Petřkovice, prohlásil, že ze všech průzkumů bylo prokázáno opodstatnění této linky v dopravním podniku města Ostravy a že je dostatečně vytížená.

Radnice vede s dopravním podnikem o této lince jednání. Problémem je zejména nízký počet minibusů, které tuto linku obsluhují. Dopravní podnik jich má pouze pět na celou Ostravu a okolí. „Důvody jsou provozní, protože autobus, který skončí ranní obsluhu, přejíždí na linku 99 do centra Ostravy, kde musí posílit a umožnit vystřídaní řidičů, případně jejich bezpečnostní přestávky,“ informuje František Vaštík, ředitel Dopravního podniku Ostrava a.s.

Zlom v celé situaci by mohly přinést nové minibusy, které v průběhu října dopravní podnik získá v rámci obnovy vozového parku. František Vaštík dodává, že se v této souvislosti bude hledat nějaké řešení pro linky 98, 99, ale výsledek v tuto chvíli neumí říci. Jednání mezi radnicí a dopravním podnikem budou nadále pokračovat. Podle starosty se však dopoledních spojů občané do konce roku nejspíše nedočkají.

Vydáno pod