Zánik jilmů v Přerově

Přerov - Během jednoho roku uschlo hned dvaadvacet ze třiceti stromů, které loni nechal přerovský magistrát vysázet u místního rybníka nedaleko centra města. Nová jilmová alej vznikla zhruba před dvěma lety jako náhrada za pokácené stromy, které musely ustoupit stavbě supermarketu. Investor za ně městu zaplatil, a to nechalo stromy vysadit. První výsadba ale uschla, stejně skončila i druhá. Ze třiceti jilmů přežilo jen osm. K zodpovědnosti se ale nehlásí zahradnická firma, která stromy vysadila, ani druhá, jež se o zeleň v lokalitě stará. Město výsadbu reklamuje, část ale bude muset znovu zaplatit ze svého rozpočtu. Jeden strom přijde zhruba na 2,5 tisíce korun.

Zástupce firmy, která se v této lokalitě o zeleň stará, říká, že zalévat čerstvě vysázené stromy nebylo jejich úkolem. „Žádnou odpovědnost necítíme. Stromy jsou nová výsadba, která nám doposud nebyla předána do užívání a tím pádem se o ně ani starat nemůžeme,“ hájí se Pavel Konvička ze zahradnické firmy.

Dagmar Beranová, jednatelka firmy, která stromy už podruhé vysadila, se na kameru odmítla vyjádřit. Přiznala však, že mohlo jít o nepřízeň počasí i nekvalitní materiál. Podle ní ale příčinu, proč stromy uschly, by mohl stanovit jen soudní znalec. Toho ale nikdo neoslovil. „Jsou dvě možnosti, jednak klimatické podmínky a pravdou je také, že část mohla uschnout špatnou údržbou. Samozřejmě novou výsadbu budeme zajišťovat. Část bude hrazena z reklamace, část budeme hradit sami, náklady se vyšplhají do výše 30 tisíc korun,“ nastiňuje kroky přerovské radnice tiskový mluvčí Bohuslav Přidal.

První stromy nechá město vysadit ještě letos na podzim, zbytek zahradnická firma doplní příští rok na jaře.