Havířov se mění ve stylu sorela

Havířov - Havířov je nejmladší město České republiky. Bylo založeno v roce 1955. Jeho historické centrum, které je postaveno ve stylu socialistického realismu, tzv. sorela, nyní prochází rekonstrukcí. Budovy dostanou nové střechy a fasády. S prací se již začalo na hlavní třídě, poté přijdou na řadu i další části Havířova. Vše probíhá pod přísnou kontrolou památkářů.

„Snažíme se zachovat autentičnost těchto budov tak, aby prvotní vizuální dojem byl co nejpůvodnější. S tím souvisí i použité materiály například na střechách, kde jsou používány pálené tašky,“ říká tiskový mluvčí skupiny RPG Real Estate Petr Handl, která rekonstrukci provádí. „Jsou to většinou prvky fasád, jež jsou přesně stanoveny regulačním plánem. Je vybráno šest objektů, ty se nesmí ani zateplovat,“ dodává vedoucí odboru Územního hospodářství havířovského magistrátu Karel Mokroš.

Havířovská památková sorela je spojena s dobou budování nového komunistického Československa. V současné době vlastní budovy společnost RPG. „Připravujeme i projekt revitalizace komerčních prostorů, které se vesměs nacházejí v přízemí těchto budov. Naším cílem je vrátit na hlavní třídu Havířova život,“ poodhaluje plány společnosti Petr Handl

Společnost RPG úzce spolupracuje i s havířovskou radnicí. Její zástupci uvažují také o opravě chodníků a zeleně na hlavní třídě. „Toto je velmi významná část města a občané se s tím ztotožnili. Samozřejmě se budeme starat o to, aby ta sorela vypadala k světu,“ podotýká primátor Havířova František Chobot.

„Veškeré práce, které nyní v Havířově na hlavní třídě probíhají, se snažíme koordinovat i s výhledem na to, že by měla následně probíhat revitalizace celé hlavní třídy jako takové,“ dodává k záměru společnosti Petr Handl

Společnost RPG plánuje také rekonstrukci historických budov v Ostravě-Porubě.