Hlučín přijal české krajany z Kazachstánu

Hlučín - Město Hlučín má od včerejška dva nové obyvatele. Jsou jimi Ludmila a Vadim Makarovi, čeští krajané z Kazachstánu. Přistěhovali se v rámci projektu ministerstva vnitra a město Hlučín pro ně vyčlenilo byt. Oba teď čeká jazyková příprava a sžívání s novým prostředím.

Příbuzní, ale také vyšší úroveň vzdělávání. To vše táhlo Ludmilu Makarovou do České republiky. Stejně jako ona mohli požádat o přesídlení všichni krajané z Kazachstánu s prokazatelně českými předky. „Přijeli jsme se podívat do země svých předků a uvidí se, jak tady bude. Žije zde bratr a sestra, bratr už 10 let,“ říká ke svému rozhodnutí Ludmila Makarová. „Je mi líto, že jsem ztratil své kamarády, ale těším se tady do školy a doufám, že najdu nové,“ doplňuje Ludmilu její syn Vadim.

Vadim se co nejdříve začne učit česky, aby si se svými novými sousedy rozuměl. Starosta Hlučína věří, že Makarovi brzy zapadnou. „Je to první rodina, kterou začleňujeme, našli jsme jim tady potencionální přátele a známé. Doufám, že se dají dohromady a budou si pomáhat. To samé očekávám od občanů Hlučína,“ dodává hlučínský starosta David Maňas.

Krajané z Kazachstánu jsou potomci vystěhovalců, kteří odcházeli ve druhé polovině 19. století. Část lidí se tam také dostala v průběhu 2. světové války v rámci násilného vysídlení. Celkem se jich letos vrátilo 157. „Přijeli ve třech skupinách, přepravu zajišťovalo ministerstvo vnitra spolu s armádou letecky,“ přibližuje celou operaci Pavel Dymeš z oddělení integrace cizinců a azylantů Ministerstva vnitra ČR.

Přestěhování rodiny Makarových je završením projektu přesídlení českých krajanů z Kazachstánu.

Vydáno pod