Soud osvobodil dva muže, kteří měli vytunelovat podnik Zemědělské stavby

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci definitivně osvobodil dva muže, kteří měli v devadesátých letech tunelovat Zemědělské stavby Jihlava. Luboslav Ujčík a František Zelníček měli podle obžaloby pomáhat k pokusu o trestný čin zneužívání informací v obchodním styku tím, že podepisovali nevýhodné smlouvy.

Podle obžaloby se měli v roce 1995 v Jihlavě 4 muži snažit vytunelovat společnost Zemědělské stavby. Pomocí různých smluv chtěli získat majetek v hodnotě přesahující půl miliardy korun. Hlavní pachatelé, otec a syn Leopoldové, dostali u brněnského krajského soudu osmiletý a pětiletý trest. K odvolacímu soudu se ze zdravotních důvodů nedostavili.

Ujčík a Zelníček jim měli pomáhat. Vrchní soud v Olomouci je ale zprostil obžaloby. Podle odvolacího soudu neznali Ujčík a Zelníček okolnosti, za jakých podepisovali nevýhodné smlouvy. Z jejich pohledu šlo totiž vždy o výhodný obchod, kterým nechtěli nikoho poškodit. „Zprošťující rozsudek krajského soudu jsme potvrdili. Jednání, kterým měli obžalovaní napomáhat hlavním pachatelům vytunelovat Zemědělské stavby, není trestným činem,“ konstatuje mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy. „Rozsudek respektuji, v té podobě, jak byl vyhlášen,“ dodává státní zástupce Roman Smělý. 

Soudní líčení s hlavními obžalovanými Radkem a Jaroslavem Leopoldovými se kvůli špatnému zdravotnímu stavu mladšího z nich odkládá nejméně o 6 měsíců.