V Ostravě byly vydraženy slavné vily bratří Hyklů

Ostrava - V ostravském hotelu Atom dnes proběhla dražba chlouby Nového Jičína, dvou vil továrnických bratrů Hyklů. Po dramatické čtyřicetiminutové licitaci, během které se jejich cena vyšplhala z osmi na více než třináct a půl milionu korun, jsou vily prodány. Zástupci Moravskoslezského kraje, kteří chátrající památky k prodeji nabídli, byli s konečnou cenou velmi spokojeni.

„Cena, na které jsme nakonec skončili, trošku předčila má očekávání, protože já sama jsem si dala závazek, aby se cena dostala na jedenáct a půl milionu.“, prohlásila licitátorka Světlana Kufová. Vily nakonec vydražila za 13 550 000 korun.
 
Moravskoslezský kraj se vily snažil prodat už dlouho. Zrcadlově stejné vily slavných výrobců klobouků Jana a Augusta Hückelových, dílo významného architekta Otto Thinemanna z konce předminulého století, byly bez vlastníka od počátku 90. let, kdy město, stát ani kraj nenašly pro tuto kulturní památku uplatnění. Vily zatím chátraly a budou vyžadovat investice v řádu několika desítek milionů.
 
V Novém Jičíně nyní doufají, že vily budou zrekonstruovány i s parkem, který je obklopuje a který je v dezolátním stavu, a celý komplex bude zpřístupněn veřejnosti. Zatím ale nikdo neví, pro koho vlastně muž, který památku nakonec koupil, dražil. Podle neoficiálních informací by se mělo jednat o investora s vazbou na potomky bývalých majitelů, rodinu Hückelů. Jméno nového majitele by mělo být známo podle katastru nemovitostí nejpozději do třiceti dnů.