Koupání na Nových Mlýnech je nejspíš ohroženo

Nové Mlýny - Vodu v Malé laguně Nových Mlýnů úspěšně čistí od nebezpečných sinic chemickou látkou Pax 18 už tři roky. Letos to ale bylo nejspíš naposledy. Končí totiž výjimka na použití této chemikálie, kterou Pasohlávkám udělil Jihomoravský kraj. Ten zatím povolení prodloužit nehodlá.

Pax 18 se sice běžně používá na úpravu pitné vody, do přírody ale nepatří. Obec Pasohlávky, která provozuje kemp, proto získala povolení jen zkušebně, a to na tři roky. Ekologové se ale stále obávají účinků na přírodu a prodloužit výjimku se zdráhají.

„Funguje to, ale pouze krátkodobě a vůbec to neřeší ten problém. Je to jenom zastavení sinic na pár týdnů, aby se prodloužila plavecká sezóna. Budeme uvažovat, zda v tom vůbec pokračovat,“ nechala se slyšet Anna Hubáčková z Odboru životního prostředí a zemědělství.

V kempu ale nesouhlasí - umělá nádrž nemá přítok ani odtok, chemikálie se tak drží v laguně a voda zůstává bez sinic mnohem déle. Pro udržení takto čisté vody v Malé laguně je Pax 18 zatím jedinou možností. Vedení kempu se totiž dosud jinou účinnou metodu najít nepodařilo. „Nemáme tady stavidla a nejsme na té pozici jako třeba přehrady, rybníky, kde se dá voda vypustit, dá se udělat odběr sedimentu,“ vyjádřil se Jan Duda z autokempu Merkur Pasohlávky.

Vydáno pod