V brněnské zoo se narodilo mládě žirafy

Brno - V brněnské zoologické zahradě na Nový rok slavili. Důvodem byl ale tentokrát nový přírůstek žirafy Janette. Mládě i samice jsou v boxu a jejich stav sleduje webová kamera. Obě žirafy jsou velmi bedlivě střeženy a do chovných boxů nikdo nesmí, podobně jako tomu bylo u ledních medvíďat, která se v zahradě narodila v roce 2007.

Novoroční dárek si pro brněnskou zoologickou zahradu připravila samice žirafy síťované. Pár minut po půlnoci se jí na Nový rok narodilo mládě. Nejdříve ani chovatelé nevěděli, o jaké pohlaví se jedná - teď už se ale ví, že to bude samice. Stejně jako mládě, které Janette porodila v roce 2006.

O jménu pro nový přírůstek nejspíš rozhodne anketa, jak podotkl chovatel Tomáš Kříž. Musí ale začínat stejným písmenem jako jméno matky. Čtyřdenní mládě rozšířilo skupinu zatím tří dospělých žiraf. „Máme tu chovné trio. Jednoho samce a dvě samice, je to nepříbuzná skupina. A mládě zřejmě bude součástí nějaké výměny, protože samec by nemohl mít s touto samicí potomstvo,“ nechal se slyšet Tomáš Kříž.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)