Horní Cerekví na Vysočině otřásá spor o pokácené stromy

Horní Cerekev (Pelhřimovsko) - Radnice v Horní Cerkvi rozhodla a realizovala pokácení jedenácti vzrostlých stromů u hřiště tamní školy. Krok obecního zastupitelstva se však nesetkal s pochopením obyvatel. Podle nich je o kácení nikdo neinformoval a stromy byly zdravou zelení v centru města. Úřady se však brání, že byly nemocné a znečišťovaly nové a finančně nákladné hřiště.

„Ze stromů padaly nečistoty a ubližovaly umělému povrchu, který jsme pořizovali v nákladu čtyři miliony dvě stě tisíc korun,“ řekl starosta Cerekve Jaroslav Anderle. „Proběhlo řádné správní řízení a na základě rozhodnutí  byly dřeviny odstraněny," dodal Andrle. Radnice argumentuje také tím, že znalecký posudek označil stromy za nemocné. Padající větve podle starosty mohly někoho zranit.

Obyvatelé ale nesouhlasí. „Myslím, že to, že z větví padá listí, není důvod ke kácení zdravých stromů. Posudek doporučil pokácet pouze dva stromy a ne všech jedenáct,“ zdůraznila vedoucí jihlavské pobočky občanského sdružení Arnika Jana Vitnerová. Oprávněnost postupu cerekvické radnice při povolování kácení stromů přijedou přímo sem na hřiště ve středu posoudit také odborníci z české inspekce životního prostředí.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)