Prodej skláren prý zdržují banky

Světlá nad Sázavou/Poděbrady - Uzavřené sklárny Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou jsou na prodej. Na žádost insolvenční správkyně dnes o způsobu prodeje jejich majetku rozhodl Městský soud v Praze. Sklárny s 1 200 zaměstnanci ukončily výrobu loni v září, nyní je zadlužená společnost v konkurzu. Zájemci o závod, zásoby i další zařízení a nemovitosti mohou podat nabídky na jejich odkup do 45 dnů ode dne zveřejnění podmínek prodeje na internetu. Pro poděbradské sklárny už věřitelský výbor kupce vybral. Největší věřitel Citibank Europe ale nyní vznáší námitky proti podmínkám prodeje.

Po sedmi měsících se věřitelé v čele se Citibank Europe konečně dohodli a insolvenční správkyně dala podnět soudu k prodeji skláren. Právě průtahy s konkurzem skláren a nedokonalost insolvenčního zákona kritizují skláři, radní města i právníci. Teď ale všichni doufají, že sklárny najdou kupce. „My si myslíme, že za to můžou banky, protože tady je skluz minimálně dva měsíce,“ dodává odborový předák Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou Josef Vaněk.

Podle nepotvrzených informací se o sklárny ve Světlé nad Sázavou zajímá několik investorů. Insolvenční správkyně Helena Horová to ale odmítla komentovat. „Myslím si, že je to věc prioritně věřitelů Sklo Bohemia a nikoliv médií,“ zdůvodnila. Majetek skláren bude prodán mimo dražbu. Může ho získat jeden zájemce, ale může být rozprodán také po částech. O tom rozhodne Městský soud v Praze zítra.

Zájem koupit sklárny a obnovit v nich strojní výrobu skla s několika stovkami pracovních míst již loni zveřejnila skupina investorů vedená světelským podnikatelem Jiřím Huderou. Podle starostky Světlé nad Sázavou Lenky Arnotové (nez.) zájemce seznámil zastupitelstvo se svým záměrem a je stále ve hře. „Náš zájem stále trvá i přesto, že se bude muset skládat 15milionová kauce,“ dodává Hudera.

V Poděbradech jsou dále, nastávají však komplikace

U poděbradské firmy Sklárny Bohemia už věřitelský výbor schválil kupce, který má o podnik zájem. Prodej se ale teď komplikuje, největší zajištěný věřitel s podmínkami prodeje nesouhlasí.

Pavol Pikna, soudce Městského soudu v Praze:

„Ten prodej byl napaden Citibank s tím, že nesouhlasí, aby bylo prodáváno tak, jak bylo domluveno.“

Vybraný zájemce už přitom zaplatil celou kupní cenu a čeká jen na předání podniku. Výrobu by chtěl do tří měsíců znovu rozjet a plánuje také zaměstnat všechny propuštěné skláře. Ještě před tím ale musí soud projednat vznesené námitky a odvolání některých věřitelů.