Nájemníci bývalých bytů OKD demonstrovali v Ostravě

Ostrava - Před ostravskou radnicí demostrovalo 400 nájemníků bývalých bytů OKD, nelíbí se jim totiž postup skupiny RPG Real Estate, která jim zatím nechce prodat žádný ze svých téměř 45 tisíc bytů na Severní Moravě. Nájemníci tvrdí, že se skupina o byty nestará - RPG to ale opakovaně odmítá. Bývalé byty OKD koupil v privatizaci Karbon Invest, který pak koupila společnost RPG Industries. Jenže celá privatizační smlouva stále nebyla zveřejněna, a tak nájemníci neví, zda mají na byty předkupní právo za netržní cenu, kterou tehdy za byty zaplatitl Karbon Invest. O koupi bytů za netržní cenu má přitom zájem přes 6 000 nájemníků.

„Za zhruba 40 tisíc korun bychom si byt v Ostravě určitě koupili. Teď se ale cítíme nejistí. Nevíme, co bude dál a máme strach, abychom neskončili pod mostem,“ uvedla jedna z žen, která přinesla na demonstraci transparent s nápisem „Požadujeme slíbené byty OKD!“  

Kvůli utajovaným podmínkám privazitace přitom sdružení, které zastupuje nájemníky, už v lednu podalo na ministerstvo financí dvě žaloby. „V polovině dubna nám ministerstvo přislíbilo, že smlouvu zveřejní během tohoto či příštího týdne v plném znění,“ naznačil předseda sdružení Roman Macháček. To potvrdil i mluvčí ministerstva Ondřej Jakob, je prý vůli ministerstva, aby se tak stalo. A se zveřejněním souhlasí i skupina RPG Real Estate.    

Ministerstvo plánuje kontrolu, zda jde nájemné do oprav

Ministerstvo financí také připravuje hloubkový audit, který by měl ověřit, zda skupina vkládá vybrané nájemné z bytů zpět do jejich oprav a obnovy. „Zástupci ministerstva už o auditu jednali se zástupci sdružení BYTYOKD.CZ, jejichž náměty chceme dát do zadání auditu,“ dodal Jakob.

Podle občanského sdružení i nájemníků se RPG RE o bytový fond nestará tak, jak plyne z podmínek privatizační smlouvy. „Co si neopravíme sami, to nemáme. Je to hrůza, opadané omítky zvenku, prohnilé kuchyňské linky uvnitř,“ zaznívalo mezi nájemníky na demonstraci. To ale společnost RPG odmítá, loni prý do bytového fondu investovala přes 600 milionů korun, v příštích sedmi letech pak chce investovat dalších 700 milionů eur.