Havlíčkův Brod vítá podzim knižním veletrhem

Havlíčkův Brod - Podzimního knižního veletrhu, jehož 19. ročník začal v Havlíčkově Brodě, se účastní 154 nakladatelství, tedy přibližně stejně jako loni. Nesplnily se tak obavy organizátorů z úbytku vystavovatelů kvůli krizi. Organizátoři očekávají kolem 13 tisíc návštěvníků, pro ty je na zítřek připraven bohatý doprovodný program sestavený z autogramiád, besed a autorských čtení. Večer budou vyhlášeni vítězové soutěže o nejkrásnější knihy veletrhu.

Celkově připravilo pořádající nakladatelství Hejkal 65 doprovodných programů. Po dnešních setkáních s Jiřím Dědečkem, Martinem Hilským nebo Václavem Cílkem začne zítřek Snídaní s PEN klubem, které se vedle Dědečka a zúčastní Věra Nosková, Jiří Stránský, Eva Hauserová a ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová. V 9:30 začne konference Listopad 1989, kterou pořádá Muzeum Vysočiny v sále Staré radnice. Číst a podepisovat své nové knihy budou během dne například Michael Viewegh, Ludvík Vaculík nebo Vladimír Just.

Doprovodný program veletrhu zde.

Hlavním tématem letošního veletrhu jsou cesty. „Nejsou to jenom cesty v přímém smyslu slova, tedy cestopisy, průvodce a slovníky, ale také české i překladové knihy, které nás vedou do cizích zemí, a obecněji pak cesty životem a cesty od člověka k člověku,“ uvedla Hejkalová.

Tradiční výstava současné české ilustrace v Galerii výtvarného umění je letos věnována tvorbě studentů českých vysokých škol. Úkolem soutěžících v literární soutěži Dopište Stránského! bylo vybrat si jedno ze slov, která navrhl Jiří Stránský, a zvolenému slovu věnovat povídku. „Idea soutěže vznikla v kriminále, kde si Jiří Stránský v 50. letech odseděl devět roků. Tehdy si se svými spoluvězni slova losovali,“ uvedla Hejkalová. Tři výherce vybere z deseti finalistů sám autor.

  • Knižní veletrh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1167/116609.jpg
  • Podzimní knižní veletrh autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1167/116603.jpg
Vydáno pod