Tygřice Darja míří z ostravské zoo do Dánska, čeká tam na ni Igor

Ostrava – Ostravská tygřice Darja míří do Dánska, kde na ni čeká sedmiletý samec Igor. Veterináři doufají, že se nový pár bude dále rozmnožovat. Skoro dvouletou samici dnes pracovníci ostravské zoo naložili do přepravní bedny a čeká na ni zhruba jedenáctihodinová cesta přes Vratislav, Berlín a Hamburk až do dánského Odense. Před odjezdem musela být tygřice uspána a prohlédl ji veterinář. „Je to pro ni rozhodně něco nového, ale je mladá, takže by to měla zvládnout,“ domnívá se ošetřovatelka Lenka Juříková.

Spolu s Darjou poslala zoo do jejího nového domova i dopis pro ošetřovatele se seznamem věcí, které má tygřice ráda, aby si v Dánsku rychle zvykla. „Dopis obsahuje například informace o tom, jaká byla krmná dávka Darji, jaká je tygřice povahově, co všechno s ní tady ošetřovatelé prováděli, jaké jí byly podávány speciální hračky,“ vysvětluje Šárka Kalousková z oddělení pro kontakt s veřejností ostravské zoo. Zahrada zůstane s dánskými kolegy i nadále v kontaktu, aby měla informace, jak se Darja zabydluje. 

Tygřice se v ostravské zahradě narodila v červnu 2008, podle Kalouskové je tak ve věku, kdy se i v přírodě mláďata osamostatňují a začínají žít svůj život. Spolu s ní přišla na svět také samička Duffy, kterou čeká odjezd v nejbližších týdnech. Jejím novým domovem bude zřejmě Berlín. Samice se narodily tygřici Maji, která byla dovezena do Ostravy z petrohradské zoo, a samci Xeronovi původem z pražské zoo. Oba tygry získala zahrada v roce 1999. Tygřice, která odcestovala dnes, je sedmým mládětem tygra ussurijského, jenž opustil brány ostravské zoo. 

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

Tygrů ussurijských přežívá v přírodě už jen 400

Tento poddruh tygra je zahrnut do takzvaného Evropského záchovného programu. Jejich chov v evropských zoologických zahradách proto řídí koordinátor chovu v Londýně, který mimo jiné doporučuje přesuny jednotlivých zvířat ke geneticky vhodným partnerům. V rámci záchovných programů se zvířata mezi zoologickými zahradami poskytují zcela zdarma.   

Počet volně žijících tygrů ussurijských se odhaduje na pouhých 350 až 400 jedinců. Vyskytují se hlavně na Dálném východě, několik jedinců přežívá v Číně a KLDR. Počet tygrů ve volné přírodě je nižší než množství těchto tygrů chovaných v zoologických zahradách.

Veterináři museli Darju před dlouhou cestou do Dánska uspat.
Zdroj: ČT24