Giuditta - opereta v operním hávu

Opava - Dílo, které se v českých divadlech neobjevuje příliš často, operetu Giuditta z dílny Franze Lehára, uvede Slezské divadlo v Opavě. Autor v ní navázal na dvě předešlá díla - Careviče a Zemi úsměvů, která v sobě kombinují operetu s operou. K opeře mají blízko nejen náročností pěveckých partů, ale třeba i tím, že nekončí tradičním operetním happyendem. Premiéra je naplánována na 20. června.

Lehárova Carmen - i tak by se dala nazvat opereta Giuditta. Autor viděl v hlavní hrdince také nespoutanou a osudovou ženu. „Giuditta žije v přímořském městečku na jihu Evropy a je nešťastná se svým starším manželem. Do města přijíždí vojenská loď a kapitán Octavio, kterému se Giuditta taky líbí,“ líčí hlavní zápletku Lehárovy operety režisérka Jana Andělová Pletichová.

„Giuditta je vášnivá, rozverná ženská, která miluje tanec, miluje zpívání, takže v podstatě částečně možná jsem to i já,“ ztotožňuje se se svou rolí držitelka Thálie Katarína Jorda Kramolišová. Její protějšek – kapitána Octavia - v opavském provedení ztvárňuje tenor Michal Pavel Vojta. „U něj dojde k několika vnitřním zvratům, od muže, který je šťastný, veselý a hledá dobrodružství, ale najde lásku, která ho nakonec zklame a zničí mu život,“ říká o své roli. 

Děj zasazený na temperamentní jih Evropy a orientální sever Afriky podpořil skladatel hudbou nasáklou exotickými dálkami. Také podle režisérky je Giuditta zajímavá právě tím, že Lehár vnesl do svého díla téměř operní kompozici, a také tím, že zápletka, respektive celý příběh, postrádá operetní jednoduchost a už zmíněný happyend.

  • Giuditta v Opavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173682.jpg
  • Giuditta a Octavio autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173681.jpg
  • Giuditta v Opavě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1737/173679.jpg
Vydáno pod